Säravate kivide argine tööstus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal Sahha (Jakuutia) Vabariigis tegutseb Mirnõi linna lähistel hiiglaslik teemandikaevandus. Pildil hindab ja sordib sealne ekspert teemante nende kvaliteedi ja värvi alusel.
Venemaal Sahha (Jakuutia) Vabariigis tegutseb Mirnõi linna lähistel hiiglaslik teemandikaevandus. Pildil hindab ja sordib sealne ekspert teemante nende kvaliteedi ja värvi alusel. Foto: TASS/Scanpix

Juunikuu eelviimasest päevast oleks pidanud saama teemanditööstuse suurpäev. Sotheby’se oksjonimajas pandi müüki 1109-karaadine teemant, mis on viimase saja aasta jooksul leitutest suurim. Vääriskivile pandi nimeks Lesedi La Rona, mis tsvana keeles tähendab «meie valgus».

Suuruselt jääb see alla vaid 3016-karaadisele teemandile Cullinanile, mis leiti 1905. aastal nüüdse Lõuna-Aafrika Vabariigi territooriumilt. Cullinan lihviti mitmeks suureks vääriskiviks, mis kaunistavad nüüd Suurbritannia kroonijuveele.

«Nägin täiskasvanud meeste silmis pisaraid,» ütles oksjonipidaja enampakkumise alguses osavõtjatele. Mõni minut hiljem olid need pisarad, kui neid enam oli, muutunud häbipisarateks,» kirjeldas oksjonil toimunut ajakiri The Economist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles