Selle aasta veinitoodang on 20 aasta väikseim

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinamarjakorjajad Prantsusmaal
Viinamarjakorjajad Prantsusmaal Foto: SCANPIX

Globaalne veinitoodang langeb sel aastal ilmselt 20 aasta madalaimale taseme, teatas Rahvusvaheline viinamarja ja veiniorganisatsioon (OIV).

Selle aasta veinitoodang peaks olema 259 miljonit hektoliitrit, mis on viis protsenti vähem kui 2015. aastal ning on üks kolmest kehvimast aastast alates 2000. aastast, väitis organisatsioon Pariisis toimunud pressikonverentsil.

Samas on erinevate maade toodang väga kontrastne ning selle põhjuseks on organisatsiooni hinnangul «pea peale pööratud klimaatilised sündmused.» Nendeks klimaatilisteks sündmusteks olid üleujutused, põud ja külm.

«Toodangut mõjutasid tugevalt erakorralised ilmastikutingimused,» ütles OIV peadirektor Jean-Marie Aurand. «Kui tuua välja üks produkt, mis on kõige rohkem ilmastikutingimustest haavatav, siis see on vein,» lisas ta.

Spetsialistide sõnul võib toodangu langus küll kergitada hindu, aga kehv ilm veini kvaliteeti mõjutanud ei ole.

48,8 miljoni hektoliitriga säilitas maailma suurima veinitootja tiitli Itaalia, kes lõi sellelt kohalt Prantsusmaa eelmisel aastal. Prantsusmaa toodang kukkus sel aastal 12 protsenti 41,9 miljoni liitrini. Prantsusmaa veinitootmine sai tugeva löögi kevadel toimunud üleujutuste ja suvise põua tõttu.

IOV prognoosib, et suurematest tootjatest suutis toodangut kasvatada ainult Hispaania – toodang kasvas üks protsent 37,8 miljoni hektoliitrini.

Neljandal kohal on Ameerika Ühendriigid, kelle toodang kasvas kaks protsenti 22,5 miljoni hektoliitrini ja suuruselt viies tootja on Austraalia, kelle toodang kasvas sel aastal viis protsenti 12,5 miljoni hektoliitrini.

Tšiili veinitoodang kukub arvatavasti 21 protsenti 10,1 miljoni hektoliitrini ja Argentiia toodang koguni 35 protsenti 8,8 miljoni hektoliitrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles