Valitsus kiitis ELi ja Kanada kaubandusleppe heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTIPi ja CETA vastane plakat Saksamaal Hannoveris tänavu aprillis toimunud meeleavaldusel.
TTIPi ja CETA vastane plakat Saksamaal Hannoveris tänavu aprillis toimunud meeleavaldusel. Foto: Reuters/ScanPix

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks Euroopa Liidu (EL) ja Kanada vahel sõlmitava vabakaubandusleppe (CETA) eelnõu ning andis Eesti esindajale EL-i juures volitused leping allkirjastada.

Valitsus kiitis enda korraldusega heaks CETA eelnõu ning andis volituse Eesti alalisele esindajale Euroopa Liidu juures leping Eesti poolt allkirjastada. Pärast allkirjastamisprotsessi peab lepingu ratifitseerima riigikogu.

EL-i ja Kanada vabakaubanduslepe on seni kõige ambitsioonika leping, mida on õnnestunud kolmanda riigiga läbi rääkida. CETA-ga saavad Euroopa ettevõtted võimaluse tegutseda samades konkurentsitingimustes nagu Kanada firmad, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Näiteks avaneb CETA-ga esmakordselt välispartneritele Kanada provintside ja kohalike omavalitsuste riigihangete turg. CETA kaotab 99 protsenti tollimaksudest ja seda suures osas alates lepingu ajutisest kohaldamisest. Kanada puhul liberaliseeritakse 98,4 protsenti ja EL-i puhul 98,5 protsenti tariifiridadest, mõnede tariifide puhul nähakse ette üleminekuperioodid kuni seitse aastat.

Tööstus-ja kalatoodete ning veinide ja alkoholi osas toimub täielik liberaliseerimine. Tariifid kaotatakse samuti EL-ile olulistele ekspordiartiklitele nagu maiustused, küpsetised, puu- ja köögiviljad.

Kaubanduse elavdamisele peaksid lisaks tariifide alanemisele kaasa aitama veel näiteks lihtsustused päritolureeglites, tehniliste normide vastastikuse tunnustamise lihtsustamine ning sanitaar- ning fütosanitaarreeglite protsesside sujuvamaks muutumine.

Lisaks avanevad Euroopa ettevõtjatele CETA kaudu uued võimalused Kanada teenuste turul. Liberaliseerimine puudutab energia, finantsteenuste, telekommunikatsiooni ja mereveo teenuste sektoreid. Lepinguga lihtsustub näiteks ka ettevõttesiseselt ajutiselt üleviidud spetsialistide ja juhtivtöötajate liikumine EL-i ja Kanada vahel.

Euroopa Komisjon plaanib CETA allkirjastada 27. oktoobril, mil tuleb Euroopasse tippkohtumisele Kanada peaminister Justin Trudeau. Allkirjastamise on kahtluse alla seadnud asjaolu, et Belgia Valloonia piirkonna kohalik parlament on lepingu sisuliselt blokeerinud. Komisjon andis Vallooniale lepingu heaks kiitmiseks aega reedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles