Eesti Pank: ekspordikasv tööhõivet plahvatuslikult ei suurendanud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.
Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann. Foto: Eesti Pank

Kuigi ekspordi ja töötleva tööstuse kasvumäärad püstitasid aasta lõpus seninägematuid rekordeid, ei hakanud tööhõive kohe plahvatuslikult kasvama, kuid majanduskasvu jätkudes peaks ka hõive järjest rohkem tõusma, märgib Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.

Viilmanni sõnutsi suurenedes tööhõive töötlevas tööstuses aastaga 14 600 võrra. Sellisel tasemel oli tööstuses hõivatute arv kolm aastat tagasi. «Uusi tellimusi täidetakse praegu veel töötundide arvu suurendamise ning tootlikkuse kasvu abil,» tõdes Viilmann, lisades, et majanduskasvu jätkudes peaks ka hõive järjest rohkem tõusma.

Viilmann märkis, et Eesti majandus kasvab juba viiendat kvartalit järjest. Majanduse elavnemine kajastus ka hõive 2,2-protsendilises aastakasvus eelmise aasta neljandas kvartalis.

Tema sõnutsi lõppes pea kaks aastat kestnud tööhõive vähenemine 2010. aasta teises kvartalis, kui hõive suurenes esimese kvartali suhtes 0,9 protsenti. Töötuse määr alanes järk-järgult kogu eelmise  aasta jooksul, saavutades neljandas kvartalis 13,6 protsendi taseme ehk sama palju kui poolteist aasta varem. Suur osa töötuse vähenemisest peegeldus ka hõive kasvus. Positiivsena tuleb Viilmanni sõnutsi märkida, et tööotsingutest loobujate arv seejuures ei suurenenud, vaid hoopis vähenes aastatagusega võrreldes 300 võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles