Ekspert: naftakartell OPEC on hinnasõja kaotanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakartell OPEC kogub liitlasi ja tahab kütuse hinda tõsta.
Naftakartell OPEC kogub liitlasi ja tahab kütuse hinda tõsta. Foto: RAMZI BOUDINA/REUTERS

Kui naftakartell OPEC kavatseb nüüd tootmist külmutada ja vähendada, siis tähendab see, et OPEC on kaks aastat kestnud naftahinnasõja USA naftatootjatele kaotanud, ütles DNB panga naftaanalüütik Torbjörn Kjus ajalehe Dagens Industri.

Kuid tema sõnul ei ole OPEC-i kokkuleppest üksi kasu, vaid naftatootmist on vaja ka vähendada. Ta usub, et OPEC-i vähendamisotsusest õnnestub ellu viia umbes pool, sest seda on nõus täitma üksnes Saudi Araabia, Kuveit ja Araabia Ühendemiraadid.

Kuigi Venemaa president Valdimir Putin on lubanud, et Venemaa on nõus tootmise vähendamise otsusega ühinema, siis analüütik sellesse ei usu.

«Venelased lubasid tootmist vähendada ka 1998.-1999. aastal, kuid selle vaatamata ei vähendanud,» ütles ta.

Kjusi prognoosi kohaselt tõuseb naftabarreli hind järgmise aasta esimeses kvartalis 60 dollarile ning teises ja kolmandas kvartalis 65 dollarile. Seda hinnastsenaariumi võivad ohustada Liibüa ja Nigeeria, kus toimuvad relvakonfliktid.

Analüütik selgitas, et OPEC-i hinnasurve ei ole suutnud USA kildanaftatootjaid turult välja suruda. Juba praegu on tootmist suurendanud umbes 100 Ameerika puurplatvormi ja suuremad firmad hakkavad tootmist suurendama järgmisel aastal.

Kahjudele vaatamata on ameeriklased võitnud. Umbes 90 väiksemat naftatootjat on läinud pankrotti, kuid suured firmad on alles. Nad on kaks aastat pausi pidanud, kuid nüüd jõuab kätte hinnatase, mil nad taasalustavad tootmist.

Kjus väidab, et hinnasõjas on suurimaks kaotajaks jäänud süvamerest nafta ammutajad ja Kanada õliliivast naftatootjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles