DNB tippjuht: majanduskasvu tagavad eksport ja Balti koostöö

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atle Knai
Atle Knai Foto: DNB Pank

Viimasel neljal aastal on palgad kasvanud Eestis kiiremini kui SKT, mis omakorda on jätnud negatiivse jälje ettevõtete efektiivsusele ja kasuminumbritele, tõdes DNB Balti panganduse juht Atle Knai ekspordile keskenduval konverentsil «Eesti ekspordi finantseerimine 2016».

«Olukorras, kus kasumid vähenevad, langeb nii ettevõtjate huvi äritegevusega jätkata kui ka välisinvestorite huvi regiooni vastu tervikuna. Kui tootlus langeb alla kriitilise piiri, võime jõuda olukorda, kus hakatakse ka ettevõtteid sulgema,» rääkis Knai konverentsil.

Eesti, Läti ja Leedu majanduskasvu mootoriks jääb ka edaspidi eksport. Balti riikide majanduste ja ekspordivõimekuse suurust arvestades peitub Knai hinnangul edu võti ühiselt saavutatavas mastaabiefektis ning tarkades investeeringutes.

 «Olulisemaks kui ainult investeeringute kogumaht, on nende kvaliteet. See tähendab senisest rohkem tarku investeeringuid, mis muudaks tootmise kuluefektiivsemaks ning pakuks klientidele lisandväärtust,» kinnitas ta.

Balti regiooni majanduskasvu tuleks otsida kolme riigi avaliku- ja erasektori ühiste jõupingutuste tulemusel.

«Üheks selliseks näiteks on Balti Innovatsioonifond, mis loodi suurendamaks kolme riigi ettevõtete kapitaliinvesteeringuid,» tõi DNB Balti panganduse juht näite ühisest algatusest.

DNB on üks Põhjamaade suuremaid finantsgruppe ja Norra turuliider. Eestis tegutseb DNB üle kümne aasta ning on keskendunud ettevõtete teenindamisele. DNB aktsiad on noteeritud Oslo börsil ja 34 protsenti aktsiatest kuulub Norra riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles