Rootsi rahandusminister sarjab ELi eelarvereeglite rikkujaid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson sotsiaaldemokraatliku partei kongressil esinemas.
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson sotsiaaldemokraatliku partei kongressil esinemas. Foto: Ingemar D Kristiansen / Sydsvenskan / Scanpix

Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson sarjas teisipäeval Euroopa Liidu liikmesriike, kes ei pea kinni eelarvereeglitest.

Ametlikult ei tohi eurotsooni riikide eelarvepuudujääk ületada 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), aga mitmed riigid on aastaid seda nõuet eiranud.

«Meile teeb tõsist muret asjaolu, et stabiilsus- ja kasvupakti reegleid ei austata,» ütles Andersson Viinis Austria rahandusministeeriumi korraldatud seminaril.

«Tendents muuta reeglid üha paindlikumaks ja luua täiendavaid möödahiilimisvõimalusi, teeb tõsist muret,» sõnas Rootsi rahandusjuht.

Rootsi ei ole eurotsooni liige, kuid Anderssoni sõnul oleks ühisvaluutaprojekt tugevam, kui riigid reeglitest kinni peaksid. Defitsiidireeglid ei meeldi kellelegi, kuid on vajalikud, ütles ta.

EL-is on ministrite ja tehniliste ekspertide vahel peetud lõputuid arutelusid loova raamatupidamise, kohustuste täitmiseks lisaaja saamise ja võimaluste üle, kuidas üha leidlikumalt reeglitest kõrvale hiilida, rääkis Andersson.

«Kas riikidel, kes selles vallas kõige kirglikumalt muutuste eest võitlevad, on suurim kasv ja parimad tööhõivenäitajad? Ei, kindlasti mitte.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles