Börs vajab suurettevõtteid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ehkki Tallinna börsi juhi Kaarel Otsa sõnul on meie börsi seis parem kui kolm kuni viis aastat tagasi, ei ole olukord endiselt kiita. Börsiettevõtete turuväärtus on umbes kümme protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust. Euroopas on see protsent keskmiselt 50.

Ehkki selle aasta börsikäive tuleb rekordmadalast mõnevõrra kõrgem, ei ole üheksa kuu 130 miljonit eurot mitte midagi rõõmustavat. Stockholmi börsi eelmise aasta käive oli 17,2 miljardit Rootsi krooni ehk 1,7 miljardit eurot päevas, mis tähendab, et sealse börsi ühe päeva käibe saavutamiseks kuluks meil seitse aastat.

Nõrk kauplemisaktiivsus on jätnud oma jälje ka aktsiate hindadele. Vähem kui nelja kuu pärast möödub kümme aastat meie börsiindeksi OMXT kerkimisest rekordtasemele. Samal ajal kui suurem osa Euroopa aktsiaturgudest liigub uutel rekordtasemetel, pole meie börs veel senist tippu ületanud, ehkki flirdib selle tasemega juba südasuvest saadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles