Professor: Eestis seab hinnatõusule piirid olematu palgakasv

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Katri Karing

Tallinna tehnikaülikooli professori Rainer Katteli arvates pole Eestis toiduainete hinnatõusuks enam väga palju ruumi, sest olematu palgatõus seab piirid ette.

Maailma mastaabis saab hinnatõusule pidurit tõmmata vaid spekulante toidubörsidelt minema ajades, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Nädal».

«Ajalooliselt on toidukaupade hinnad olnud väga stabiilsed ja selle tõttu on nende indeksaktsiad olnud väga stabiilsed investeerimisvahendid, aga kui väga palju inimesi seda arvab, siis see viib hinna väga üles, mis omakorda tekitab mõttekuse sellesse veel rohkem investeerida ja siis on võimalused sealt tagasi teenida palju suuremad,» rääkis Rainer Kattel.

Sotsiaaldemokraatlik erakond ja keskerakondlik Tallinna linnavalitsus leiavad, et toidu käibemaksu alandamine on võluvits toidu odavnemiseks.

«Kui me räägime toidukaupade käibemaksu alandamisest, siis ega see tõenäoliselt selleni ei viiks, et toidu hind poes langeks, ilmselt oleks müüja kasum selle võrra natuke suurem ja vaevalt, et see kasum jõuaks tootjani, pigem jääb see ikka supermarketisse,» rääkis Kattel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles