Vastuoluline kalandusühistu püüab aasta lõpuks kohustusliku liikmete arvu täis saada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakasvajate ühistut Ecofarm juhib Henry Ots (pildil), kes on ka selle peamise liikme Ösel Harvest OÜ juhatuse liige.
Kalakasvajate ühistut Ecofarm juhib Henry Ots (pildil), kes on ka selle peamise liikme Ösel Harvest OÜ juhatuse liige. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eesti ainsa ja rohkem kui viis aastat tegutsenud kalandusühistu Ecofarmi tulevik tundus veel kevadel tume, kuna suurem osa liikmeid otsustas koostöö lõpetada, seades kahtluse alla Ecofarmi jätkumise ühistuna 2017. aastal. Nüüd on vaid üks liige sellest puudu.

Kalakasvajate ühistu Ecofarm andis teada, et lisaks praegusele kahele liikmele on ühistuga liitunud hiljuti veel ka Kalatalu Härjanurmes ja Piscor OÜ. Varem kuulusid ühistusse Saaremaal tegutsev Ösel Harvest OÜ ja loomisel olev Ösel Aquafarms OÜ. Selleks aga, et uuest aastast ühistulist tegevust jätkata, on tal tootjaorganisatsioonina vaja kokku viit liiget. 

Aastakümneid tegutsenud Kalatalu Härjanurmes tegevjuhi Aarne Liivi sõnul on Eestis toodangut andvaid kasvandusi vähe ja ehkki enamikel on oma sissetöötatud turustuskanalid, mistõttu oli tulevikule mõeldes mõistlik jõud ühendada. «Üksiku ettevõttena on toodangumahtude kasvatamine aeganõudvam ja majanduslikult keerulisem. Koos on võimalik väärtusahelas efektiivsemalt edasi liikuda,» märkis Liiv. 

Ecofarmi liikmete kasvatatud kala kannab ühtset kaubamärki Farmare. Ecofarmi ja Farmare brändiga ühinemine võimaldab väidetavalt ka teise äsja ühistuga liitunud liikmel, Piscor OÜ-l Käru vallas Raplamaal asuval forellikasvandusel saavutada täisvõimsuse. 

Jaekaubandusse jõuab Farmare värske kalatoode hiljemalt 48 tundi peale eluskala saabumist Ecofarmi kalatöötlemiskeskusesse. Kasutatav kalakasvatustehnoloogia tagab parasiitide ja haiguste vaba kalade kasvu ilma veterinaar-keemiliste lisade manustamiseta.

Kalakasvatajate ühistu Ecofarm loodi 2010. aastal eesmärgiga ühendada Eesti parimad kalakasvatused, et pakkuda täisväärtuslikku, kvaliteetset ja kontrollitud taustaga kala, kuid on suurema osa oma tegevusajast seisnud silmitsi liikmete omavaheliste arvete klaarimisega.

Selle aasta kevadel kirjutas ka Postimees sellest, kuidas kuni aasta lõpuni veel ühistu liikmetena nimekirjas olevad kalakasvatajad on ühistust tegelt välja astunud ning kuidas üks tänastest liikmetest reaalse tootmistegevusega veel ei tegele.

Loe lisaks ka:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles