FT: EList lahkumine toob brittidele 20 miljardi euro suuruse arve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit.
Brexit. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust (EL) toob riigile kaasa umbes 20 miljardi euro suuruse arve, kirjutab Briti ärileht Financial Times, mis on teinud selle kohta analüüsi.

Lehe andmetel tuleb lahendada ühiseid makse- ja finantskohustusi enam kui 300 miljardi euro väärtuses. EL-ist lahkumise kõnelustel tulevad lauale nii pensionikindlustused kui mitmeaastased EL-i hangete rahastamise kokkulepped.

Lehe hinnangul katab 20 miljardit eurot Suurbritannia osaluse mitmeaastastes kohustustes, kaasa arvatud maksmata eelarveeraldised 241 miljardi euro väärtuses, pensionikohustused 63,8 miljardi euro väärtuses ja tulevased maksekohutused näiteks ehitusprojektide rahastamisel kokku 32 miljardi euro väärtuses.

Briti euroskeptilised parlamendisaadikud saavad halva üllatuse osaliseks, kui Briti maksumaksjad peavad hakkama maksma miljardeid EL-ist lahkumise tasu. Samas ei ole selge, kuidas Suurbritannial õnnestub edaspidi osavõtt ühisturust, kirjutab leht.

Brexiti propageerijad olid enne 23. juuni rahvahääletust väitnud, et EL-ist lahkumine läheb riigile maksma 350 miljonit eurot.

20 miljardit eurot hõlmab ainult juba heaks kiidetud EL-i projekte ning ei arvesta seda, et kui Suurbritannia lahkub 2019. aastal EL-ist, siis ei saa ta edaspidi enam makseid EL-i pikaajalisest eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles