Ligi sõnul on riik VEB Fondi vaidluses keerulises olukorras

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Raigo Pajula.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et VEB Fondi osakute hüvitamise küsimuses on riik pandud keerulisse olukorda.

«Väga raske on kommenteerida, kas üldse mingit erilist raha tuleb või ei tule [leida]. Selles mõttes tõesti on see juriidiline hinnang praegu tähtis. Ja ajastus – eraldi otsustamise teema. Igal juhul Eesti riik pandi väga keerulisse olukorda siin, aga paragrahv teinekord tekitab üllatusi,» kommenteeris Ligi võimalikku summat, mis riigil selles vaidluses hüvitada tuleb.

Justiitsminister Rein Lang märkis, et kohtu otsus on teada. «Kohus on öelnud, et riik peab tegema VEB Fondi osakute hüvitamise osas üheksa kuu jooksul otsuse. Missugune see otsus täpselt olema saab, seda me räägime siin ühel pressikonverentsil, kuskil kui puud on juba lehes.»

Riigikohus jättis hiljuti menetlusse võtmata valitsuse, sihtasutuse VEB ja Eesti Panga kassatsioonkaebused Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, millega kohustati riiki lahendama VEB Fondi sertifikaatide hüvitamise küsimus.

Ringkonnakohus leidis, et VEB Fondi sertifikaate puudutav regulatsioon on pikaajaliselt olnud sisutu. Ringkonnakohus tegi riigile ettekirjutuse otsustada sertifikaatidega tagatud nõuete hüvitamise küsimus üheksa kuu jooksul.

Kassatsioonikaebuse menetlusse võtmata jätmisega jõustus ringkonnakohtu mullu oktoobris tehtud otsus, millega kohus rahuldas Akke ASi, AS-i Tartu Lihakombinaat, ASi AO Imbi, ASi Saare Kalur ja ASi Pärnu Kalur Holding apellatsioonkaebused osaliselt, tühistades Tallinna halduskohtu 2008. aasta 2. detsembri otsuse osas, mis puudutas ettevõtete hüvitise nõuete rahuldamata jätmist.
Ettevõtete ja riigi vaheline vaidlus VEB  Fondi nõuete üle on kestnud erinevates kohtuastmetes aastaid. Mullu mais saatis riigikohus asja otsuse tegemiseks tagasi Tallinna ringkonnakohtusse.

Varasema info põhjal nõuavad hagejad riigilt umbes 50 miljonit krooni. Rahanõudjaist kõige tuntum on pankrotistunud AO Imbi, mille asutas Lõuna-Eesti ärimees Vambola Kolbakov. Pankrotis on ka Tartu Lihakombinaat, Akke AS on likvideerimisel.

Ettevõtjad on kohtutes püüdnud Nõukogude Liidu Välismajanduspanka (Vnešekonombank, VEB) jäänud raha kätte saada enam kui 15 aastat.

Mõni kuu pärast Eesti taasiseseisvumist külmutas Vene parlament kahe Eesti panga kontod Välismajanduspangas. Kinni jäi umbes 800 miljoni krooni väärtuses valuutat, mille Eesti ettevõtted olid ekspordiga teeninud. Aasta pärast raha külmutamist moodustas riigikogu Eesti Panga juures VEB  Fondi, mis koondas ettevõtete nõuded.  

VEB  Fondi aruande järgi on sertifikaate umbes 250 miljoni krooni eest. Reaalset vara fondil pole ja fond  ei pea vara tekkimist tõenäoliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles