Hiina häkkerid ründavad energiafirmasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/Scanpix.

Julgeolekuekspertide sõnutsi on Hiina häkkerid korraldanud küberrünnakuid mitmete juhtivate nafta- ja gaasifirmade pihta.


USA tunneb muret, et sedalaadi rünnakud võivad kahjustada Lääne ettevõtete konkurentsivõimet olulistes tööstusharudes.

FBI uurib parasjagu mullu vähemalt viie firma suhtes toime pandud spionaažijuhtumit, mille käigus häkkeritel informatsiooni õnnestus varastada.

Nii näiteks saadi ligi naftapuurimise õiguste hangetel osalemiste strateegiatele teatud maardlates, samuti võtmelise tähtsusega seadmete paigutusele.

Eksperdid lisasid, et riiki on võimalik infrastruktuuri, näiteks elektrivõrkude pihta suunatud rünnakutega tõsiselt halvata. USA olevat nüüd «sadade tuhandete» rünnakute sihtmärk, mille põhieesmärk on ligipääs informatsioonile.

Nimepidi eksperdid rünnaku ohvriks langenud nafta- ja gaasifirmasid ei nimetanud, kui mainisid, et nood on seetõttu oma sektoris konkurentide jaoks kergesti haavatavad – andes mõista, et sissetungijaid motiveerisid majandushuvid.

Rünnakutest teatasid eile ohvrite poolt palgatud julgeolekuspetsialistid, nende hulgas kiibitootjale Intelile kuuluva viirustetõrje-firma McAfee töötajad.

USA siseluure juht James Clapper hoiatas eile kongressi küberspionaaži ohtude eest. Ta ütles, et organiseeritud kuritegelikud rühmitused teevad üha tihedamat koostööd välismaiste valitsus- ja äritegelastega.

«Möödunud aastal suurenes USA arvutite ja võrgustike pihta suunatud kuritegelik kübertegevus märgatavalt. Ligi kaks kolmandikku Ameerika firmadest on teatanud, et nende vastu on pandud toime küberrünnakuid ja infovargusi.»

Selline tegevus «annab riikide käsilastele paremad võimalused õõnestada konkurentsi gaasi-, nafta-, alumiiniumi- ja väärismetallide turgudel,» ütles ta esindajatekoja luurekomitee ees esinedes.

CIA direktor Leon Panetta ütles komiteele: «Mis puudutab riiklikku julgeolekut, siis tulevikus toimuvad peamised lahingud just siin. Järgmine Pearl Harbor võib väga vabalt tulla küberrünnaku näol.»

Endine asesiseminister Stewart Baker ütles Financial Timesile, et nafta- ja gaasifirmadesse sissetungija «võib vabalt olla Hiina valitsus, kuid samas ei pruugi valitsus sellest ka üldse teadlik olla».

«Ärimaailma jaoks võib kõige olulisem info seisneda selles, mida firmad naftat otsides leidnud on ja mida mitte,» ütles ta.

Nagu näib, on rünnakud pandud toime tosina või vähema inimese poolt, kes tegutsesid kella 9st hommikul kuni kella 5ni õhtul Pekingi aja järgi. Tööpäevadel.

«Need inimesed oli firmade palgal, need polnud mingid vabakutselised häkkerid,» ütles McAfee uurija Dmitri Alperovitch.

Alperovitch ütles, et on teavitanud toimunust FBI-d ning agentuur on asunud tegutsema.

FBI pressiesindaja Jenny Shearer ütles: «Me oleme teadlikud küberspionaaži ohtudest nafta- ja gaasitööstuses.» Ta lisas, et ei ole volitatud konkreetsetele küsimustele vastama, ei eitavalt ega jaatavalt.

Uurijate sõnutsi algasid rünnakud sissetungiga firmade kogulehekülgedele. Kasutades Hiina põrandaalustes foorumites vabalt saadaolevaid häkkimisvahendeid, tungiti ettevõtete serveritesse, kus automatiseeritud tehnoloogia sissetungijatele kasutajanimed ja paroolid «organiseeris». Uurijate sõnul häkkerid oma jälgede segamisega eriti vaeva ei näinud.

Uurijad ja ametnikud räägivad, et sellised rünnakud on mitmetes tööstusharudes üsna igapäevane asi, kuid reeglina neid ei avalikustata ega selgitata.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles