Tallinna küttehind on kallim kui Riias (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator. Pilt on illustratiivne.
Radiaator. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann / Postimees

Käesoleva sügise küttehooaja alul on Tallinnas küttehind kõrgem kui Riias, kuid jääb siiski alla Helsingi ja Vilniuse küttehinnale.

Lähtuvalt Tallinnas kütteenergiamüüja Utilitas Tallinn hinnakirjale on Tallinna kütte hind käibemaksuta septembris 48,48 eurot megavatt-tunni kohta ehk koos käibemaksuga 58,18 eurot megavatt-tunnist.

Läti pealinna Riia munitsipaalse soojafirma Rīgas Siltums andmetel maksab sealne soojusenergia oktoobris käibemaksuta 40,68 eurot ja käibemaksuga 49,22 megavatt-tunni kohta. Sellest lähtuvalt on Tallinna kütte hind Riiast suurem vastavalt 19,2 ja 18,2 protsenti. Riia küttefirma hinnangul võib sealne hind koos gaasihinna langusega käesoleval aastal veel langeda.

Helsingi munitsipaalomanduses oleva energiaettevõtte Helen kodulehe andmetel maksab seal talveperioodil soojaenergia suurtarbijale käibemaksuta 43,18 eurot megavatt-tunni kohta ja käibemaksuga 53,54 eurot megavatt-tunni eest. Sellele lisandub püsitasu komponent.

Püsitasukomponent teeb hindade otsese võrdluse keerukamaks. Kui kasutada Heleni kodulehel avaldatud näitarvutust, siis võiks koos püsitasu komponendiga kujuneda aasta keskmiseks võrreldavaks soojushinnaks käibemaksuta 49,5 eurot megavatt-tunni kohta ja koos käibemaksuga 61,4 eurot megavatt-tunni kohta. Seega oleks selle näite alusel Helsingi kütte hind Tallinna omast kõrgem vastavalt 2,1 ja 5,5 protsenti.

Ka Vilniuses on kütte hind kõrgeim kui Tallinnas. Rahvusvahelisse Veolia kontserni kuuluv Vilniuses soojaenergiat pakkuv Vilniaus Energia küsib megavatt-tunni eest käibemaksuta 50,50 eurot, mis teeb käibemaksuga hinnaks 61,11 eurot. Seega on Vilniuses käibemaksuta hind 4 protsenti kõrgem kui Tallinnas ja arvestades käibemaksu 4,8 protsenti kõrgem kui Tallinnas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles