Nobeli majanduspreemia pälvisid Briti-Ameerika ja Soome teadlased

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Hart.
Oliver Hart. Foto: Harvardi ülikool

Äsja avalikustatud Rootsi teaduste akadeemia otsuse järgi on tänavuse Nobeli majanduspreemia laureaadid Oliver Hart ning Bengt R. Holmström.  

Mõlemad mehed said Nobeli preemia oma panuse eest lepinguteooria arendamisse. «Nüüdisaegseid majandusi hoiab koos loendamatu hulk lepinguid. Harti ja Holmströmi loodud uued teoreetilised instrumendid on väärtuslikud reaalmaailma lepingute ja institutsioonide mõistmisel ning lepingute koostamise võimalike kitsaskohtade märkamisel,» põhjendas Rootsi teaduste akadeemia oma otsust.

Oliver Hart on sündinud 1948. aastal Londonis ning sai doktorikraadi USA Princetoni ülikoolist aastal 1974. Hetkel töötab ta majandusprofessorina Harvardi ülikoolis. Lepinguteooria vallas pärineb tema oluline panus 1980. aastaist, mil ta asus tegelema poolikute lepingute uurimisega.

Bengt R. Holmström on sündinud 1949. aastal Helsinkis ning omandanud doktorikraadi USA Stanfordi ülikoolis 1978. aastal. Praegu tegutseb ta majandusprofessorina Massachusettsi tehnoloogiaülikoolis (MIT). Holmströmi lepinguteooria alane teadustöö ulatub juba 1970. aastatesse.

Nobeli majanduspreemia suurus on 8 miljonit Rootsi krooni (830 000 eurot), mis jagatakse mõlema laureaadi vahel võrdselt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles