Kinnisvarahinnad lähevad ülesmäge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Pindi Kinnisvara hinnaindeksit vaadates võib öelda, et kinnisvaraturul on kindlus taastunud ja hinnad lähevad ülesmäge, kuigi veidi aeglase­malt, kui esmapilgul paista võib.



Kui 2009. aasta juulis maksis eluruumi ruutmeeter keskmiselt 624,19 eurot, siis tänavu veebruari tehingutes on ruutmeetri keskmine hind tõusnud 758,5 euroni. Seega on hinnad statistika järgi kasvanud üle 20 protsendi. Suurenenud on ka kinnisvaratehingute arv.

Pindi Kinnisvara turundusvaldkonna juhi Peep Soomani sõnul on hinnad tõepoolest tõusuteel, kuid veidi vähem, kui statistika esmapilgul näitab.

«Rasketel aegadel osteti rohkem odavat kinnisvara, kuid põhjast ülespoole liikudes on tehingute hulgas aina enam olnud heas seisukorras kalleid objekte,» nentis Sooman.

«Kui eelmise aasta kevadel sai kindlaks, et põhi on möödas, siis hakati ka rahakotiraudu lahti tegema. Kriisiajal vaadati, et asjad on ligadi-logadi ja parem on raha hoida pangaarvel,» lisas ta.

Soomani sõnul vaatleb Pindi hinnaindeks tehinguid 17 Eesti linnas. Kuigi igal linnal on omad iseärasused, võib üldistatult öelda, et poole hinnatõusust saab panna ostueelistuste muutuse arvele. Näiteks Tallinnas on kinnisvaraturu põhjaga võrreldes hinnad tõusnud koguni 30 protsenti.

Sellest 15 protsenti on olnud reaalne hinnatõus ja 15 protsenti võib panna selle arvele, et tehinguid on tehtud kallimate objektidega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles