Brexiti karm versioon võib Šotimaal kaotada kuni 80 000 töökohta (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia, Šotimaa ja Euroopa Liidu lipud.
Suurbritannia, Šotimaa ja Euroopa Liidu lipud. Foto: PA Wire/Press Association Images/Sanpix

Majandusteemadele keskendunud mõttekoja Fraser of Allander Institute (FAI) raporti järgi võib Brexiti karm versioon tähendada Šotimaal 80 000 töökoha kadumist ning palkade langemist keskmiselt 2000 naela võrra (2260 eurot) inimese kohta aastas.

Lisaks sellele ilmneb Šoti parlamendile esitatud aruandest, et kui Suurbritannia peaks täielikult Euroopa Liidu (EL) siseturult lahkuma – mida nimetatakse Brexiti «karmiks» versiooniks –, kaoks järgmise kümnendi jooksul Šotimaa majandusest 8 miljardit naela (9 miljardit eurot) ehk viis protsenti majanduse kogumahust, kirjutas The Guardian.

Võimalus, et Ühendkuningriik tõepoolest tulevikus siseturul enam ei kauple, tundub olevat kasvanud pärast seda, kui sellel nädalal Birminghamis toimunud konservatiivse partei konverentsil viitasid sellele mitu kõrgema taseme poliitikut – teiste seas ka peaminister Theresa May, kes lubas seada immigratsioonile karmid piirangud.

See tähendaks aga suure tõneäosusega Suurbritannia lahkumist siseturult, sest ELi liidrid on seni kindlalt seisnud siseturul kauplemise ühe põhieelduse ehk tööjõu vaba liikumise kaitsel.

FAI raporti järgi tähendaks isegi positiivne stsenaarium – see, kui Suurbritannia rakendaks Norra mudelit ehk ei kuuluks ELi, kuid kaupleks ikkagi siseturul – Šoti majanduse kahanemist järgmise kümne aasta jooksul viie miljardi naela jagu (5,7 miljardit eurot).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles