Üheksa kuu maksulaekumine on kasvanud 6,8 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Dmitri Kotjuh

Septembris kogus maksu- ja tolliamet 513,7 miljonit eurot makse ehk 7,4 protsenti enam kui samal kuul aasta varem. Septembri lõpuks on eelarvesse kogutud 6,8 protsenti rohkem makse kui aasta varem ja üheksa kuuga on eelarvest täidetud 74,5 protsenti.

Sotsiaalmaksu on septembri lõpu seisuga laekunud 6,4 protsenti enam kui aasta varem. Laekumise kasv kiirenes septembris 5,6 protsendile. Deklareeritud palgafondi kasv, kus on arvestatud lisaks palgatulule ka juhatuse liikme tasude ning muude lepinguliste tasudega, ulatus 5,7 protsendini. Keskmine töötasu kasvas 5,1 protsenti ja töötajate arv suurenes 0,5 protsenti, selgitas ministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Tuvikene.

Tegevusalapõhistel andmetel, arvestades ka juhatuse liikmeid ja muid lepingulisi töökohti, kasvas hõivatud töökohtade arv septembris 0,6 protsenti. Viimase kolme kuu jooksul on kõige kiiremini töökohti lisandunud haldus- ja abitegevuste, finants- ja kindlustustegevuse ning info ja side sektorites.

Viimase kvartali palgafond on kõige enam kasvanud haldus- ja abitegevuste ning info ja side sektorites, vastavalt 11,0 ja 10,9 protsenti. Väljamaksed vähenesid mäetööstuses.

Juriidilise isiku tulumaksu on üheksa kuuga laekunud 18,1 protsenti enam kui aasta varem. Laekumisest 78,6 protsenti moodustab erasektori jaotatud kasumilt tasutud tulumaks, riigiettevõtete dividendide osa on 12,3 protsenti. Septembris laekus erasektori dividendidelt tasutud tulumaksu 50,7 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal.

Käibemaksu laekumine kasvas septembris eelmise aastaga võrreldes 6,2 protsenti. Üheksa kuuga on käibemaksu kokku tasutud ligi 1,46 miljardit eurot ehk 3,6 protsenti rohkem kui aasta varem. Aasta algusest on võrreldes mullusega kiireima käibemaksu tasumise kasvuga tegevusalad energeetika, kus tasuti käibemaksu 20,8 protsenti mullusest rohkem, mootorsõidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüük ning remont 20,2-protsendise kasvuga ning telekommunikatsioon 8-protsendise kasvuga. Augustis kasvasid maksustatavad käibed peamistes tegevusvaldkondades 5,4 protsenti võrreldes eelmise aastaga.

Aktsiise laekus septembris 9,2 protsenti rohkem kui aasta varem. Kasvu panustasid eelkõige tubakaaktsiisi ja kütuseaktsiisi laekumine, mida oli vastavalt 13,9 protsenti ja 12,6 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Aasta esimese üheksa kuuga laekus kütuseaktsiisi 13,9 protsenti mullusest rohkem. Alkoholiaktsiisi laekus üheksa kuuga 12,7 protsenti rohkem kui möödunud aastal sama ajaga. Kuigi mõlema aktsiisikauba deklareeritud koguseid on mõjutanud sellel aastal hoogustunud piirikaubandus, jääb mõju prognoositud mahtude piiresse.

Järgmise aktsiisimäärade tõusu eel on kaupmeestelt oodata järjekordset kõigi aktsiisikaupade varumist. See suurendab aasta lõpus aktsiisiladudes deklareeritavaid koguseid ja neilt tasutavaid maksusummasid. Varude soetamine mõjutab eelkõige detsembri ja jaanuari laekumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles