Uuring: May lahendus võib viia Briti finantssektorist 75 000 töökohta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: AFP/SCANPIX

Tundub, et Briti peaminister Theresa May on valmis Euroopa Liidust (EL) lahkumise kõnelustel ohverdama Suurbritannia ligipääsu ELi siseturule, kui see teoks saab, siis võib Briti finantssektorist kaduda umbes 75 000 töökohta, selgub konsultatsioonifirma Oliver Wyman tehtud värskest uuringust, mille tellis CityUK.

Viimastel nädalatel on Briti finantsmaailmas ärevus kasvanud. Poliitikute avaldustest võib välja lugeda, et Briti valitsuse EList lahkumise strateegias ei ole finantssektor suurim prioriteet. Võib öelda, et prioriteedid on poliitilised, kirjutab Wall Street Journal.

Peaminister Theresa May soovib saavutada kontrolli sisserände üle ja on selle nimel valmis ohverdama ligipääsu ELi siseturule. See tähendab niinimetatud karmi Brexitit.

Musta stsenaariumi kohaselt lahkub Suurbritannia EList ilma erileppeta ja lahutab oma seadused ELi omadest. See tooks muu hulgas kaasa London City finantskeskuses 75 000 töökoha kadumise, kuna Briti pangad jäävad ilma niinimetatud passiõigustest, mis annavad neile loa tegutseda Euroopa siseturul. Lisaks jääb saamata viis miljardit naela maksutulu.

Leebema stsenaariumi kohaselt kaob 4000 töökohta ja jääb saamata pool miljardit naela maksutulu.

Tegelik lahendus tuleb ilmselt nende kahe stsenaariumi vahepeal, ennustas Oliver Wyman.

London teeb praegu tugevat lobitööd, et Briti finantssektor saaks ELiga peetavatel kõnelustel eristaatuse. Aga mitmed ELi riigid ja eriti Prantsusmaa ei ole sellest huvitatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles