Chatbotid – pahavara levitamise üks võimalusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Digiühiskonnas muutub kasutaja laua-, süle- või pihuarvuti nakkuse levitajaks ja edasikandjaks vaid ühe vale kliki tagajärjel, kirjutab OÜ Security Software esindaja Ronnie Jaanhold ettevõtte blogis.


Seetõttu piisabki sellest ühest ja ainsast klikist, et saada mööda viirusetõrjest või muudest turvalahendustest ning siinkohal ei pruugi aidata ka eeskujulik viirusetõrje, kuna see ei pruugi sellest pahalasest lihtsalt teadlik olla.

Pahavara levitajatel on küsimus – kuidas saada kasutajat sellele lingile vajutama. Üks käibeolev metoodika on järgmine.

Tere, mina olen Chatbot

Chatbot on virtuaalne isik, kes istub kas mõne toreda sotsiaalse meediumi jututoas või siis MSNis, Skype’is, ICQ’s või mõnes muus sarnases paigas.

Talle on antud natukene intelligentsi, et suhelda ja näida inimesena. Sellised bot'id on suutelised kasutama selle kasutaja andmeid, kellega bot parasjagu juttu räägib.

Ülimaks eesmärgiks on bot'il manipuleerida sinuga ja saada sind vajutama tema poolt pakutud lingile. Selle lingi taga on aga pahavara, mis automaatselt end arvutisse paigaldab ja hakkab tegelema jumal teab millega.

Tavaliselt ehitatakse bot'i ümber mingisugune profiil. See tähendab, et kujutatakse bot’i näiteks atraktiivse naisterahvana – kes on loomulikult valmis koheselt vestlusesse astuma.

Vestluse käigus soovitab bot vaadata näiteks bot-naise pilte või bot-naise veebilehekülge. Või soovitab teha näiteks IQ-testi.

Chatboti eelisteks (võrreldes inimesega, kes internetis vestleb ehk chat'ib) on kindlasti see, et Chatbot võib töötada 24 tundi päevas ja korraga töötada mitme potentsiaalse ohvriga. Samuti võib üks bot samaaegselt töötada mitme erineva nime all ning võimalik, et ka erinevates online- keskkondades.

Olgugi, et see teeb Chatboti rumalamaks, võib ta töötada ka läbi Google translator'i saadud tõlgete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles