Valitsus plaanib töötuskindlustusmaksed samaks jätta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Marko Saarm / Sakala

Valitsus plaanib neljapäeval kehtestada järgmise nelja aasta töötuskindlustusmakse määrad, mis kava kohaselt jäävad muutumatuna kokku 2,4 protsendi tasemele.

See tähendab, et vähemalt järgmisel neljal aastal jääb kindlustatu töötuskindlustusemakse määraks 1,6 protsenti ja tööandja töötuskindlustusmakse määraks 0,8 protsenti töötaja brutotasust, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eesti Töötukassa prognoosi kohaselt arvestades töötuskindlustusmakse määraga kokku 2,4 protsenti laekub töötuskindlustusmakseid 2017. aastal 166,8 miljonit eurot. 2018. aastal laekub töötuskindlustusmakseid 178 miljonit eurot ning 2019. ja 2020. aastal vastavalt 189 ning 200 miljonit eurot.

Maksemäärade muutmatuks jätmise üheks põhjenduseks on 2016. aastal jõustunud töövõimetoetuse seadus, mille kohaselt töötukassa hindab inimese töövõimet ja maksab töövõimetoetust ning töövõime hindamise kulude katmine toimub osaliselt töötuskindlustusvahenditest. Seega on kulude katmiseks ja jätkusuutlikkuse tagamiseks vajalik piisavate vahendite olemasolu.

Laekunud töötuskindlustusmaksetest makstakse inimesele hüvitisi, millega tagatakse kindluskaitse tööotsingute ajaks. Samuti hüvitatakse tööandja maksejõuetuse korral töötajale osaliselt töötasu, puhkusetasu või muid tööandja täitmata jäänud kohustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles