Uus lootus: parvlaev Tõll võib Poolast saabuda oktoobri lõpus (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas Remontowa laevatehases ehitatud parvlaev Tõll.
Poolas Remontowa laevatehases ehitatud parvlaev Tõll. Foto: TS Laevad

TS Laevade kinnitusel võib Poola laevatehases valmiva parvlaeva Tõll üleandmine toimuda oktoobri lõpus ning liinile saaks alus asuda alates novembrist.

TS Laevad juhatuse esimehe Kaido Padari sõnul on Poola tehases ööpäevaringselt laevadel töös umbes 250 meest. Tehase kinnitusel on parvlaeva Tõll üleandmine planeeritud oktoobri lõppu. Padari sõnul käivad hetkel kai ääres erinevate süsteemide katsetused, kuid õige pea on katsetusi loota ka merel.

Padar ei salga, et lähiajal võib ette tulla ootamatuid probleeme ja takistusi, kuid firma kinnitusel kvaliteedis jätkuvalt järeleandmisi ei tehta. Seda, millal täpselt uue laeva vastuvõtmine toimuda võib, Padar öelda ei osanud, kuid hellitas lootust, et esimene Poola laev Tõll saab liinile asuda novembris. Teine Poolas valmiv parvlaev Piret loodetakse reisijaid vedama saada järgmise aasta esimestel kuudel.

Kokku on firma tellinud neli laeva, millest kaks – Tõll ja Piret valmivad Poola laevatehases Remontowa ning kaks – Leiger ja Tiiu Türgi tehases Sefine.

Esmaspäeval kinnitas Tallinna sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro Postimehele, et Türgi laevatehases valmiv Leiger sooviti ehitajate poolt juba eelmisel nädalal üle anda, kuid taotlus lükati tagasi, sest omanik tuvastas laeval puudused, mis ei vastanud ootustele.

Alates 1. oktoobrist peab TS Laevad OÜ alustama parvlaevareiside opereerimist Eesti suursaarte vahel. Firmal peab oktoobri alguses olema ette näidata neli laeva, sest majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga (MKM) sõlmitud leping näeb ette, et kui vedaja ei alusta teenusepakkumist kokkulepitud mahus, on ministeeriumil õigus nõuda kuni viis miljonit eurot leppetrahvi.

Mai lõpus andis TS Laevad teada, et on Poola laevatehase Remontowaga leppinud kokku uued parvlaevade valmimistähtajad, milleks pidid olema vastavalt 1. september ja 1. detsember. Algselt loodeti, et laevad jõuavad Eestisse suve jooksul. Tänaseks on selge, et uued laevad õigeks ajaks liinile siiski ei jõua ning seetõttu tuleb kasutusele võtta asenduslaevad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles