Kommentaar: uue eesti filmi seansil käis kaks inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Vabaduse väljakule, foto tehtud jaanuari lõpus
Vaade Vabaduse väljakule, foto tehtud jaanuari lõpus Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Käisin 2008. aasta suvel kaitseministeeriumis sambaehitusteemalisel pressikonverentsil, kus oli kohal filmigrupp. Uudishimuliku inimesena selgitasin muidugi välja, mis filmi seal üles võeti. Nüüd jõudis see siis pealkirja all «Et meeldiks kõigile» kinno.

Otsustasin kindlasti vaatama minna, et kas jäin peale. Mul näiteks tädipoeg mängib last «Ukuarus» (1973) ja trennikaaslased bussi pealt maha tulevaid kooliõpilasi filmis «Naine kütab sauna» (1978). Asi mul siis ajakirjaniku rolliga hakkama saada.

Kuid ei õnnestunud seekord. Minu poolt osaletud pressikonverents ei andnud ainest filmiloojatele. Heakene küll, eks võimalus oligi teoreetiline.

Aga peale puuduva enda nägin palju põnevat. Kaval Klaasivabriku Direktor, Isalik Minister, Sümpaatne Pressiesindaja ja Endise Kolleegi Arrogantne Ema olid huvitavamad tüübid.

Mnjaa, «tavaelu» läbi filmiaamera on ikka hoopis teine tubakas, hoopis teises mõõtkavas. Väikesed miimikadetailid, kohalolutunnet tekitav originaalheli ja selline kaamera asukoht, kus operaatoril parasjagu olla oli, näitavad asju viisil, mida päriselus nagu ei märkagi. Lahe.

Küll aga märgiks ära, et eilsel päeva ainukesel seansil Artises oli publikus vaid kaks inimest, peale minu veel üks mees. Ohoo, ons tegu eraseansiga, märkisin istet võttes. Eks see ole nii äraeleierdatud teema, vastas tema.

Kokkuvõttes ütleksin, et omas žanris on see film siiski küllalt hea, ajaloo mõttes tähtis ja on õige, et seda näidatakse kinodes.

Nagu ma olen ajakirjandusest lugenud, on eesti filmitegijatel praegu üldse keeruline filme teha, kuna raha on selleks saada väga vähe.

Ma arvan, et kuigi filmiseansil oli ainult kaks vaatajat, said filmitegijad siiski teha selle filmiga seda tööd, mis neile meeldib. Ja ainest filmide tegemiseks leidub tegelikult samuti, vaja ainult  kaamera objektiivilt kaas maha võtta. Minge kinno!

Dokumentaalfilm Vabadussõja Võidusambast «Et meeldiks kõigile» kinos Artis, režissöör Kristina Norman, tootja Rühm Pluss Null. Treilerit vaata allpool.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles