Välismaiste otseinvesteeringute maht oli mullu pea sama suur kui SKT

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otseinvesteeringud
Otseinvesteeringud Foto: Eesti Pank

Kesk- ja Ida-Euroopa riike vaadates on Eesti riiki tehtud välismaiste otseinvesteeringute mahult uutest Euroopa Liidu liikmesriikidest Ungari järel teisel kohal – 2015. aasta lõpuks oli välismaiste otseinvesteeringute maht Eestis peaaegu sama suur kui tolleaastane sisemajanduse koguprodukt, teatas Eesti Pank.

Eesti maksebilansi jooksevkonto oli 2015. aastal korrigeeritud andmetel 447 miljoni euroga taasiseseisvusaja suurimas ülejäägis. See aga ei kajasta niivõrd Eesti ekspordi tugevust, kuivõrd kaubavahetuse mahu üldist vähenemist, selgitas keskpank pressiteates.

Kuigi nii kaupade kui ka teenuste eksport ja import kahanesid, põhjustas impordi kiirem kokkutõmbumine kaupade-teenuste ülejäägi kasvu. Jooksevkonto ülejäägi suurenemise põhjustas ka investeerimistulude aeglasem väljavool, kuna aasta keskel maksti pangandussektoris erakorralisi suuremahulisi dividende (väljavoolu vähendas eelkõige dividendidelt Eesti riigile makstud tulumaks). Euroopa Liidu tõukefondidest laekus taristuobjektide arendamiseks veidi enam  vahendeid kui 2014. aastal. Kapitali väljavool finantskontolt oli ühe miljardi euro võrra suurem kui sissevool ning põhilised väljavoolukanalid olid portfelli- ja muud investeeringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles