Draghi: Euroopas on liiga palju panku

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi Foto: MICHAEL PROBST/AP

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi leiab, et euroala kehvas majanduses ei ole süüdi mitte keskpanga rahanduspoliitika, vaid asjaolu, et Euroopas on liiga palju kommertspanku, mistõttu on neil ka madalad kasuminumbrid.

Euroopa süsteemiriski konverentsil kõneldes astus Mario Draghi vastu pangandussektori kriitikutele, kes süüdistasid Euroopa Keskpanga negatiivse intressi poliitikat selles, et kommertspankade kasuminumbrid on jäänud väga väikeseks, vahendab Financial Times.

Euroopa Keskpanga president viitas oma vastuses raportile, mis toob välja, et pangandussektor on kapitaliturgudest «välja kasvanud». Draghi leidis, et märksa enam mõjutab kommertspankade kasuminumbreid see, et neid on eurotsoonis lihtsalt liiga palju.

Pankade rohkus tähendab pangandussektorile ka seda, et nende kulud kasvavad, kuna liiga suures konkurentsitingimuses ei saa nad lasta ka oma klientide arvelt neid kulusid katta, märkis Draghi.

Euroopa Keskpanga deposiidimäär on hetkel 0,4 protsendiga miinuses. See tähendab, et kõik kommertspangad, mis on keskpangaga seotud, peavad selle pealt samuti lõivu maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles