Vabakaubanduslepe jääb tänavu ilmselt sõlmimata

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel teisipäeval protesteeris Brüsselis Euroopa Liidu institutsioonide juures umbes 9000 inimest vabakaubandusleppe vastu, kuna see kahjustaks väidetavalt Euroopa tööstusi ja sotsiaalseid garantiisid.
Sel teisipäeval protesteeris Brüsselis Euroopa Liidu institutsioonide juures umbes 9000 inimest vabakaubandusleppe vastu, kuna see kahjustaks väidetavalt Euroopa tööstusi ja sotsiaalseid garantiisid. Foto: SIPA/Scanpix

Kui võtta tõsiselt seda, mida Saksamaa ja Prantsusmaa kõrged võimuesindajad on viimastel nädalatel Euroopa Liidu (EL) ja USA kaubandusleppe läbirääkimiste kohta öelnud, poleks vist sellest enam üldse mõtet kirjutada. Kõigest hoolimata läheb Euroopa Komisjon kõnelustega edasi, ent üha tõenäolisem on võimalus, et sel aastal lepe allkirju ei saa.

«Minu arvates on kõnelused Ühendriikidega läbi kukkunud, kuigi keegi ei tunnista seda tegelikult. Pooled pole üheski lepingu peatükis üksmeelele jõudnud, aga peatükke on kokku 27,» ütles augusti lõpus Saksamaa asekantsler Sigmar Gabriel, kelle käes on ka majandusministri portfell.

Mõni päev hiljem teatas Prantsusmaa asekaubandusminister Matthias Fekl, et riik taotleb septembris Euroopa Komisjonilt ELi ja USA vabakaubandusleppe (TTIP) kõneluste peatamist. «Neile kõnelustele pole Prantsusmaal enam poliitilist toetust. Ameeriklased annavad meile ainult riismeid,» lausus Fekl. Peale tema on varem ka Prantsusmaa president François Hollande öelnud, et prantslased on vajaduse korral leppe vastuvõtmise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles