Euroopa liidrid lubasid kriisiga võidelda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu suurriikide ja institutsioonide juhid lubasid  finantskriisi vastu võidelda kooskõlastatult.
Euroopa Liidu suurriikide ja institutsioonide juhid lubasid finantskriisi vastu võidelda kooskõlastatult. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa presidendi kutsel eile Pariisis kohtunud ELi suurriikide ja institutsioonide juhid kinnitasid, et nad teevad kõik tõrjumaks finantsturgudel kaost, mis ähvardava lumepallina veereb Wall Streetilt vana maailma pankade suunas.

Kolm tundi väldanud kõneluste järel tehtud nelja riigi ühisavalduses lubati rakendada vajalikke meetmeid, et tagada ühiselt pangandus- ja finantssüsteemi kindlus ja stabiilsus, ent ei nõustutud nn ühiskassa tekitamisega, vahendas Reuters.

Sisult oli eilne avaldus rohkem põhimõtteline deklaratsioon ja üleskutse koordineeritud tegevusele kui kiirete uute meetmete väljakuulutamine. Euroopa Komisjonil soovitati koostada lähitulevikus ettepanekud pangahoiuste kindlustamise osas, samuti rõhutati vajadust luua probleemidega tegelemiseks kohe piiriülesed komisjonid.

Prantsusmaa riigipea Nicolas Sarkozy toonitas valitsuste koostöö vajadust, kuid samas eitas ta ettepanekut luua sarnaselt USA valitsuse otsusele üle-Euroopaline abifond pankade hätta sattunud päästmiseks, mille vastu oli juba enne kohtumist teravalt sõna võtnud Saksamaa, sest see riik peaks ilmselt panustama taolisesse kassasse kõige rohkem.

ELi liidrid andsid oma avalduses selgelt mõista aga seda, et praegu kujunenud olukorras tuleb leevendada liikmesriikide eelarvedefitsiidile ja välisvõlale kehtestatud piiranguid, kui valitsused peavad kulutama vahendeid pankade päästmisele või sattuma suuremasse puudujääki lihtsalt majanduslanguse enda tõttu.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Dominique Strauss-Kahn oli veidi varem nõudnud Euroopa Liidult kindlamat tegutsemist. Ta tõdes, et ehkki EL on keerulisem organisatsioon kui USA, peab ka see tegutsema kollektiivse kontserdina ning näitama turgudele, et Euroopa riigid ei reageeri raskustele «igaüks iseenda eest» kombel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles