Uuring: Trumpi poliitika viiks lettidelt iPhone’id

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

USA vabariiklasest presidendikandidaadi Donald Trumpi kaubanduspoliitika saadaks Ühendriigid majanduslangusse, kaotaks erasektoris ligi viis miljonit töökohta ning tekitaks tarbekaupade nagu iPhone puudujäägi, selgub äsja avaldatud uuringust.

Täna avalikustatud Petersoni rahvusvahelise majanduse instituudi uuringu kohaselt peab enamik majandusteadlasi USA vabariiklaste esinumbri Donald Trumpi majanduspoliitikat ohtlikult ogaraks, kuigi kandidaat ise on tõotanud edendada majanduskasvu ning luua miljoneid uusi töökohti, kirjutab Financial Times.

Uuring on kriitiline ka demokraatliku partei kandidaadi Hillary Clintoni kaubanduspoliitika suhtes, kellele heidetakse ette vastuseisu USA ja Vaikse ookeani äärsete riikide kaubandusleppele (TPP). Ent kui uuring nimetab Clinti poliitikat kahjulikuks, siis Trumpi vaated saavad hinnanguks „kohutavalt hävituslik”.

Petersoni instituudi koostatud uurimuse järgi viiksid Trumpi lubadused lõpetada USA kehtivad vabakaubanduslepped, kehtestada 45-protsendised tollimaksud kaupadele Hiinast ning 35-protsendised tariifid kaupadele Mehhikost kaubandussõjani ning tekitaksid Ühendriikidele tohutult kahju. Muuhulgas tähendaks see tarbimise, investeeringute ning valitsuse kulutuste kokkutõmbumist ehk lühidalt öeldes majanduslangust. Löögi all oleksid ka miljonid erasektori töökohad.

Lisaks sellele viiks Trumpi poliitika uuringu järgi teatud kaupade kõrge hinna ning koguni defitsiidini. Näiteks avaldaks kaubandussõda Hiinaga väga negatiivset mõju nutitelefonide kättesaadavusele.

Uuringu järgi võib Hiina ebasoodsasse positsiooni sattudes kasutada Apple’i toodetavat iPhone’i justkui kättemaksuna Trumpi poliitika vastu, sest Hiina ise saab võrdlemisi väikse osa väärtusest, mida riigis toodetav populaarne nutitelefon teenib. Kui hiinlased peaksid toorainete kättesaadavuse Apple’ile raskeks tegema või selle hoopis ära lõikama, mõjutaks see iPhone’i hinda väga otseselt.

Nimelt oleks eri uuringute järgi võimatu toota iPhone’e USAs täiesti nullist. Kehvad suhted Hiinaga tõstaksid ühe telefoni hinda umbes 100 dollari jagu (90 eurot).

Uuringuga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles