Arstide palgakokkulepped on jooksnud ummikusse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid tahavad vähemalt kümneprotsendilist palgatõusu, aga haigekassa saaks võimaldada vaid viieprotsendilist palgalisa.
Arstid tahavad vähemalt kümneprotsendilist palgatõusu, aga haigekassa saaks võimaldada vaid viieprotsendilist palgalisa. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Pea aasta aega kestnud tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised on ummikus: arstid nõuavad nii suurt palgatõusu, millele nigelas seisus haigekassa eelarve vastu ei pea ehk kümneprotsendilise palgatõusu asemel saab riik neile võimaldada vaid viis protsenti palgalisa.

«Tervishoiukuludest on personalikulu kõige suurema osakaaluga,» rääkis intervjuus Lõuna Eesti Haigla ASi juhatuse liige Arvi Vask, kelle sõnul moodustavad personalikulud nende eelarves 60 protsenti, vahendab Äripäev.

Põhjus on lihtne: tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised on jõudnud aga ummiksõlme, mida isegi lepitaja ei suuda lahti harutada. Kui järgmisel nädalal plaanivad arstid hoiatusstreiki, siis viimane tõsisem väljaastumine leidis aset neli aastat tagasi, mil tervishoiutöötajate streik selle vastu, et Eesti arstid lahkuvad massiliselt Soome, halvas Eesti meditsiini tervelt 25 päevaks.

«Arstide nõudmised on suuremad kui haigekassa eelarve lubab ning ega me sellest viiest protsendist palju kõrgemale minna saagi - see pole võimalik,» ütles tervise- ja tööminister Ossinovski, kelle sõnul ei saa riik tulla vastu üle kümneprotsendilise palga tõusuga, mida arstid täna nõuavad. 

Seda enam, et viimasel kahel aastal on arstide palk üle kümne protsendi juba tõusnud, mis on Eesti keskmisest palgatõusust palju kiirem.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles