Mugabe otsib rahatrükist lahendust sularaha nappusele (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe külanaised vinnavad koju igakuist toiduabi, millega ÜRO toiduabiprogramm neid varustab.
Zimbabwe külanaised vinnavad koju igakuist toiduabi, millega ÜRO toiduabiprogramm neid varustab. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS

Aafrika lõunaosas asuv üle 14 miljoni elanikuga Zimbabwe andis täna teada, et võtab oktoobrist kasutusele USA dollariga võrdses vääringus rahatähed, andes sellega alust hirmuks, et mitmed aastad tagasi riiki tabanud hüperinflatsioon on tagasi.

«Trükitavad rahatähed lähevad ringlusse oktoobri lõpus ja on USA dollariga samas vääringus, selgitas Zimbabwe keskpanga juht John Mangudya täna Harares. Valitsusjuhid loodavad, et aasta lõpuks on ringlusse lastud 75 miljoni USA dollari väärtuses rahatähti.

Autoritaarse 92-aastase presidendi Robert Mugabe juhitud riik võttis USA dollari ja Lõuna-Aafrika randi kasutusele pärast 2009. aasta inflatsiooni - mis jõudis 231 miljoni protsendi tasemeni -, asendades sellega kohaliku dollari. 

Nüüd aga on riik taas oma raha trükkimise ette võtnud, sest just niiviisis saab tõlgendada presidendi kavatsust oktoobrikuuks tänaseks nappivate USA dollarite asemele samas vääringus raha trükkimist. Trükitavat raha hakkab olema kahe-, viie-, 10- ja 20 dollari vääringus ja see trükitakse Saksamaal.

Muidugi tabas Zimbabwe karmikäelise presidendi plaani kohe ka kriitikarahe, kuna analüütikud ütlevad, et sellise sümboolse raha väärtus kindlasti ei jää USA dollari tasemel ning tähendaks lihtsalt väärtusetu kohaliku dollari taassündi.

Sellel aastal on Mugabe režiim ka kohapeal palju kriitikat saanud ning toonud tema vastu protestivaid inimesi tänavale muuhulgas ka loosungitega «ei rahatähtede trükile». Kohalikud on rahulolematud valitsuse suutmatusega leida riiki tabanud  majanduskriisile sobivaid lahendusi.

Sularaha puudus on juba tekitanud tõsiseid probleeme valitsusametnikele ja sõjaväelistele nende igakuise palga maksmisel. Olukorras, kus valitsus hakkab taas oma raha trükkima, kardavad paljud zimbabwelased, et riiki tabab taas veel üsna hiljutine hüperinflatsioon.

«See lööb kohe riigi olematut krediidivõimekust, mistõttu ei suudeta raha väärtust hoida USA dollariga samal tasemel, rääkis Harares tegutsev majandusanalüütik John Robertson AFP-le. «Riigis ei ole sellepärast raha, et siia ei teha uusi investeeringuid. Investeeringuid ei teha sellepärast, et puudub krediidivõimekus  - ja seda ei lahenda raha juurde trükkimisega, nentis Robertson.

Eelmisel nädalal andis Zimbabwe valitsus teada, et 97 protsenti riigieelarvest läheb avaliku sektori töötajate palgaks. 2014. aastal hakati Zimbabwes trükkima münte, mis olid väärtustelt võrdselt USA sentidega, lahendamaks väikesevääringulise vahetusraha puudust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles