Euroopa võlakirjaost põrutab vastu müüri (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müür
Müür Foto: Margus Ansu

Euroopa Keskpank on püüdnud majandust turgutada ostes kokku võlakirju, sobilikke aga napib. 

Alates sellest, kui Euroopa Keskpank teatas, et kavatseb majandusele eluvaimu sisse puhuda suuremahulise võlakirjade ostmisega, on finantsturud halba ennustanud. Esmalt oli mureks vähene likviidsus ja varade vale hindamine. Nüüd aga selgub,  et ostmiskõlbulikud varad hakkavad otsa saama, vahendab Financial Times.

Euroopa Keskpanga plaani kohaselt tuleks osta  80 miljardi euro väärtuses võlakirju iga kuu. Et plaanidega sammud pidada või kokkuostu veelgi suurendada, peab pank tunduvalt leevendama reegleid, mida ta osta tohib.

Kuna euroala kasv on olnud tagasihoidlik, on Euroopa Keskpank lubanud võlakirjade ostuga jätkata kuni märtsini, tõenäoliselt peab sellega jätkama kauemgi.

Reeglite kohaselt ei tohi aga Euroopa Keskpank osta rohkem kui kolmandikku ühegi riigi võlast ega ühegi väärtpaberi väljalaskest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles