Elaniku kohta käib Eestis rohkem turiste kui Lätis või Leedus

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid Tallinna sadamas
Turistid Tallinna sadamas Foto: JUSS SASKA

2015. aasta andmete analüüs näitab, et turistide arv ühe elaniku kohta oli Eestis suurem kui Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis või Euroopa Liidus keskmiselt.

Selle aasta esimese seitsme kuu kokkuvõttes on majutatute ööbimised Eestis kasvanud 7 protsenti, sealhulgas välismaalaste ööbimised 6 protsenti ja Eesti inimeste ööbimised 10 protsenti.

Tubade ja voodikohtade täituvus Eesti hotellides oli samuti Euroopa keskmisest kõrgem.

Siseturistide arv, umbes 40 protsenti Eesti majutusasutuste klientidest, on viimastel aastatel oluliselt suurenenud.  «Siseturistid on kompenseerinud Venemaa ja Soome turistide arvu vähenemise. Selle aasta esimese seitsme kuu jooksul on ööbivate Vene turistide arv aga stabiliseerunud ja Soome turistide arv on taas kasvama hakanud,» märkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Majutus- ja toitlustusettevõtete majandusnäitajad on selle aasta esimesel poolel samuti paranenud: käive oli 17 protsenti ja kasum 10 protsenti suurem kui 2015. aastal samal perioodil.    

Majutusteenuste käibemaksu tõus järgmisel aastal 9 protsendilt 14 protsendini, tõstab Elmiku hinnangul ilmselt majutusteenuste hindu piirkondades, kus konkurents seda lubab.

Tugeva konkurentsiga piirkondades tuleb teenuste hinnatõus ilmselt osaliselt ettevõtjate kasumite arvelt. Hinnatasemete erinevus Eesti ja Lääne-Euroopa vahel tasapisi väheneb. Näiteks Saksamaal olid majutus- ja toitlustusteenuste hinnad eelmisel aastal vaid 24 protsenti kõrgemad kui Eestis. 

Nõudlust turismiteenuste järele toetab Soome ja Venemaa majanduste oodatav kosumine 2017-2018. a. Venemaa elanike ostujõudu kergitab ka prognoositav vene rubla kallinemine euro suhtes. Eesti Euroopa Liidu eesistumine 2017. aasta teisel poolel toob kaasa täiendavaid turiste ja tellimusi.

Eesistumisega seotud konverentside ja seminaride korraldamiseks ette nähtud 15 miljonit eurot moodustab 2 protsenti Eesti majutus- ja toitlustusettevõtete eelmise aasta käibest. Eesti elanike ööbimiste arv võib aga järgmisel ja ülejärgmisel aastal kasvada aeglasemalt kui tänavu. Selle põhjuseks on oodatav reaalse ostujõu kasvu aeglustumine Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles