Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik soovib USA kaubanduskõnelustega igal juhul jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cecilia Malmström.
Cecilia Malmström. Foto: ULF PALM / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Cecilia Malmströmi sõnul ei ole USA ja Euroopa Liidu vabakaubandusleppe (TTIP) kõneluste peatamiseks mingitki põhjust ning veel selle aasta lõpus peaks toimuma kaks läbirääkimisvooru.

Pärast kohtumist Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeestega Tallinnas ütles Malmström, et tajus kohtumisel TTIP-ile väga tugevat toetust. «See on neli riiki,» rääkis volinik BNS-ile.

«Olen viimastel nädalal rääkinud paljude ministritega, kes on toetust avaldanud. On teada, et mõned riigid ei toeta TTIP-i selle praegusel kujul, aga läbirääkimisteks on meil siiski üleliiduline mandaat kõikidelt liikmesriikidelt. Seega jätkame kõnelustega,» ütles Malmström.

TTIP ja läbirääkimiste jätkamine on põhiküsimus ka septembri lõpus Bratislavas toimuval Euroopa Liidu kaubandusministrite nõukogus. «Vahetult enne aasta lõppu on planeeritud ka kaks suurt läbirääkimisvooru. Nii et [kohtumisel Bratislavas] me küll arutame seda, aga ma ei näe mingit põhjust läbirääkimisi lõpetada,» rääkis Malmström.

Vastuseks küsimusele, kas Euroopa Liidul on kõnelustes USA-ga piisavalt mänguruumi, et tuua lauale praegu lepingusse skeptiliselt suhtuvate riikide ettepanekud, ütles volinik, et Komisjon mõistagi kuulab neid riike.

«TTIP-i pole veel olemas. Me ei löö lepingut lukku, kui me pole kindlad, et see on hea leping, mille osas meil on tunne, et selle võiks heaks kiita ka Prantsusmaa või Saksamaa. Aga me pole veel selles faasis. Me pole lihtsalt valmis. Kõik, kes on kunagi läbirääkimisi pidanud, teavad, et see võtab aega,» rääkis Malmström.

Vastuseks küsimusele, kas nende riikide soovide tõttu võib praegustesse Euroopa Liidu läbirääkimispositsioonidesse tulla suuri muutusi, ütles volinik, et ei usu seda. «Igas läbirääkimisvoorus arutame asja enne ja pärast ka liikmesriikidega. See on protsess, millesse nad on vägagi kaasatud ja seni on nad asjade käiguga nõus olnud,» rääkis ta.

«Aga alati jäävad keerulised küsimused kõige viimasteks. Ja me lihtsalt ei ole veel seal faasis ega valmis. Me ei löö lukku lepingut, mis pole hea. Kui vaja, peame võtma rohkem aega, ehk isegi järgmise USA valitsuse ametisseastumiseni, kui tänavu lõpuni ei jõua,» ütles Malmström.

Augusti lõpus ütles Prantsusmaa asekaubandusminister Matthias Fekl, et Prantsusmaa taotleb septembris Euroopa Komisjonilt Euroopa Liidu ja USA vahelise vabakaubandusleppe kõneluste peatamist.

Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel ütles, et tema hinnangul on kõnelused nurjunud. Malmström ütles seepeale, et kõnelused nurjunud ei ole ning eesmärk on nendega jõuda aasta lõpuks nii kaugele, kui võimalik.

Eesti peaminister Taavi Rõivas ütles reedesel pressikonverentsil, et Eesti on üks neist liikmesriikidest, mis toetab täiel määral kõneluste jätkamist. Ka ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles BNS-ile, et töö lepingu sõlmimiseks jätkub täie hooga.

TTIP-i hetkeseisu ja edasist tegevust arutatakse 22.-23. septembril toimuval Euroopa Liidu kaubandusministrite kohtumisel Bratislavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles