USA suurpank varjas Iiri pankade vastutustundetut laenamist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa probleemid on usu eurosse veelgi enam kõikuma löönud.
Iirimaa probleemid on usu eurosse veelgi enam kõikuma löönud. Foto: SCANPIX

USA investeerimispank Merrill Lynch tõkestas Iirimaa pankade vastutustundetule laenuandmisele tähelepanu juhtiva aruande ning mõned kuud hiljem andis Iiri rahandusministrile 7 miljoni euro eest soovituse oma riigi pankade võlad tagada.


Nüüd peab Iiri valitsus kulutama riigi pankade päästmiseks hiigelsummasid ning oli seetõttu sunnitud küsima teiste Euroopa riikide abi.

Merrill Lynchi analüütik Philip Ingram kirjutas 2008. aasta märtsis avaldatud aruandes, et Iirimaa pangad annavad vastutustundetult laenu. Aruanne tekitas finantsturgudel sensatsiooni ning Iiri pangad ähvardasid, et loobuvad koostööst Merrill Lynchiga. Seepeale võttis Merrill Lynch Ingrami aruande vaid mõned tunnid pärast selle avaldamist tagasi, et investeerimispanga advokaadid saaks seda mahendada. Sellest alates tsenseerisid Merrill Lynchi advokaadid kõiki Ingrami aruandeid ning 2008. aasta lõpus analüütik lahkus töölt, vahendas välismeedia ajakirja Vanity Fair artiklit. 

2008. aasta septembris esitas Merrill Lynch Iirimaa rahandusministrile Brian Lenihanile 7 miljoni euro eest seitsmeleheküljelise memo, milles viitas, et oleks mõistlik riigi pankade võlad tagada. «Kõik Iiri pangad on kasumlikud ja hästi kapitaliseeritud,» kirjutasid Merrill Lynchi analüütikud memos, mille iga lehekülg oli väärt miljon eurot. See viis Lenihani samal sügisel vastuolulise otsuseni kehtestada kõikehõlmav garantii Iiri pankadele, mis hiljem sattusid oma halbade laenude tõttu tohututesse raskustesse.

Ei Merrill Lynch ega rahandusminister Brian Lenihan soostunud teemat kommenteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles