Valitsussektori töökohtade arvu vähendati kaks korda rohkem kui esialgselt planeeritud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsemissektori töökohtade arv on esimesel aastal vähenenud kaks korda eesmärgiks seatust rohkem ehk 1712 inimese võrra, edasine töökohtade arvu vähendamine toimub struktuursete reformide kaudu.

Kuna töökohtade arvu mõjutab konkreetse kuupäeva vabade töökohtade seis ja selline arv ei jää püsima pikaajaliselt, siis võetakse edaspidi üldpõhimõtteks, et haldusalade töökohtade koguarv ei tohi kasvada ja loobutakse konkreetsetest vähendamise eesmärkidest.

Hinnanguliselt võib esimese aasta tulemustest järeldada, et ligikaudu 1500 töötajat on keskvalitsuses vähem, mis jääb pikaajaliselt püsima, seisab riigihalduse ministri Arto Aas ülevaates valitsusele.

Rahandusministeeriumi hinnangul on töökohtade vähendamise algatus andnud esimesel aastal häid tulemusi. Lisaks asutuste tegevuse optimeerimisele ja efektiivsuse otsingutele on töötajate arvu vähendamise arvelt võimalik leida rahalisi ressursse töötajate palgakasvuks.

2016. aastal on riigiasutuste põhipalgad kasvanud 5,7 protsenti. Kõige kõrgem on põhipalga kasv olnud hallatavates asutustes ja IT-asutustes, kus see on olnud vastavalt 6,9 ja 6,1 protsenti ja kõige madalam põhiseaduslikes institutsioonides ja Riigikantseleis – 2,2 protsenti.

2016. aasta riigi ametiasutuste ja hallatavate riigiasutuste palgauuringu andmed näitavad Aasa sõnul, et need asutused, kus töötajate arvu vähendamist pole toimunud, on kaotanud juba käesoleval aastal palgapositsioonis teistele asutustele. «Näiteks valmistab muret IT-asutuste palgatase, kuna neil ei ole võimalik töötajate arvu vähendada palgakasvu eesmärgil ja see võib viia olukorrani, kus erasektori oluliselt kõrgem palgatase teeb töötajate värbamise senisest veelgi keerulisemaks.»

Kuna tööjõuturul on töökäte puudus, tekib oht, et parimad töötajad lahkuvad erasektorisse ja riik ei suuda nende asemele konkurentsivõimet kaotava palgatasemega värvata uusi töötajaid. «Kasvõi minimaalne üldine palgakasv aitaks tagada seda, et ministeerium saaks oma haldusala sees suunata lisavahendid sinna, kus palgapositsioon on kõige kriitilisem ja ka töötajate arvu olulist vähendamist järgmisel aastal ei ole ette näha,» märgib minister.

Valitsuse koalitsioonilepe näeb ette, et nelja aasta jooksul vähendatakse valitsussektori töötajate arvu 3500 inimese võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles