Hiina majanduskasvu aeglustumine lööb valusalt USA firmasid

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mark Schiefelbein/AP

Äsja ilmunud USA-Hiina ärinõukogu tehtud uuringus selgub, et 17 protsenti Hiina turul tegutsevatest USA firmadest on valmis selleks, et nende Hiina äridest laekuvad tulud vähenevad.

119 firma seas läbi viidud küsitlus näitas, et peaaegu kolmveerand Hiina turuga seotud ettevõtetest julgevad lähima viie aasta plaanis optimistlikud olla. See on kümne aasta madalaim tulemus. USA ettevõtjate sõnul paneb neid muretsema Hiina poliitiline ja regulatiivne keskkond, siseturu kokkutõmbumine, tõusev konkurents ja kulud, vahendab Wall Street Journal.

Hiina majandusel, mis on maailmas suuruselt teine, on olnud raske aasta ning jüaani kursi järsk kukkumine avaldas mõju maailmaturule. Ehkki Hiina valitsus on võtnud kasutusele majanduse elavdamise meetmeid, on kesine majanduskasv ja jüaani madal väärtus siiski murelapsed.

Enam kui kolmandik ehk siis 35 protsenti USA ettevõttest väidavad, et nende Hiinas asuvatest äridest saadav kasum on madalam kui aasta tagasi. 2015. aastal oli ettevõtete protsent, kes sama probleemi ees seisis, 30.

Mitmed USA ettevõtted on asunud oma äritegevuses muutusi sisse seadma, et Hiina turul pinnal püsida. Näiteks USA jaekaubanduskett Wal-Mart Stores Inc otsustas sõlmida partnerlusleppe riigi ühe suurima e-kaubanduse firmaga, et mitte jääda praegustes majandustingimustes Hiina turul üksiküritajaks. 

USA-Hiina ärinõukogu poolt mais ja juunis läbi viidud uuringute tulemused lubavad siiski mõningat positiivsust. Ainult 10% ettevõtetest avaldasid Hiina turu osas pessimismi. Kaks kolmandikku ütlesid, et loodavad Hiina äridest saadava tulu kasvu. Umbes 15% ettevõtjatest teatasid, et peatavad ajutiselt investeeringud Hiinasse, tuues põhjuseks üha enam suurenevad kitsendused ja paremad väljavaated muudel turgudel tegutsemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles