EL: brittide finantsturueelised sõltuvad tööjõu vabast liikumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit ei kavatse jätta Suurbritannia finantssektorile alles eeliseid juhul, kui riik pärast EL-ist lahkumist peaks blokeerima tööjõu vaba liikumise, ütles Euroopa Komisjoni aseesimees Valdis Dombrovskis Saksa ärilehele Handelsblatt.

«Juhul kui Briti valitsus peaks otsustama, et riik lahkub EL-ist ja ka ühisturust, siis sellel on tõsised tagajärjed London Cityle,» hoiatas ta.

Londoni finantskeskusele on olnud kasulik, et Suurbritannia on olnud EL-i liige, kuna Briti ja EL-i mittekuuluvate riikide pankadel on Londonis olnud vaba pääs ühisturule. Sealsed pangad on saanud teha tehinguid eurodes, ehkki Suurbritannia ei ole rahaliidu liige.

Mitu suurt panka, nagu USA JP Morgan ja Šveitsi UBS, on juba hoiatanud, et koondavad Londonis tuhandeid töötajaid, juhul kui Briti finantssektori pääs EL-i turule peaks muutuma piiratuks.

Juba on Frankfurt, Pariis, Amsterdam ja Dublin pakkunud pankadele oma teenuseid, kui nad peaksid Londonist minema kolima.

Dombrovskis ütles Handelsblattile, et edaspidi ei saa ka Euroopa Pangandusjärelevalve Asutus jääda Londonisse, sest kõik EL-i keskasutused peavad asuma EL-i territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles