Vitsur: majanduskasvu tempo on mitterahuldav

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Sergei Trofimov/Den za Dnjom

LHV analüütiku Heido Vitsuri sõnul on teise kvartali 0,8-protsendiline sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv ebarahuldav ning SKP kasv jääb sel aastal tõenäoliselt 1,5 protsendi lähedusse.

«Majanduskasvu kiirhinnangute mõningane korrigeerimine ühele või teisele poole on täiesti loomulik ja isegi paratamatu tegevus ning seetõttu ei saanud olla üllatuseks ka teise kvartali majanduskasvu numbrite ülespoole korrigeerimine paari protsendikümnendiku võrra,» ütles Vitsur BNS-ile.

«Ülespoole korrigeerimist võis pigem oodata, sest meie majanduses ei olnud selgelt näha selliseid üldisemaid trende, mille pärast teise kvartali majanduskasv esimese omast nii palju kui kiirhinnang näitas, väiksemaks oleks pidanud jääma. Oli ju ka teises kvartalis hõivatus suur, tööpuudus väike ja tarbimine tugev ning üldine meelestatus stabiilne ja surve all üksnes need tegevusalad mis eelmistel kvartalitelgi,» märkis Vitsur.

«Samas ei muuda see väike ülespoole korrigeerimine olematuks tõsiasja, et tegu on meid mitterahuldava majanduskasvu tempoga. Jäi ju teise kvartali tööpäevadega korrigeeritud majanduskasvu suuruseks võrreldes eelmise aastaga ainult 0,6 protsenti, mistõttu on ebatõenäoline, et selle aasta majanduskasv võiks kujuneda suuremaks kui kaks protsenti nagu möödunud aasta lõpus valdavalt loodeti, vaid meil tuleb kohanduda olukorraga, kus meie kasv jääb sellel aastal pooleteise protsendi lähedusse,» sõnas analüütik.

Ka rahandusministeerium plaanib eeldatavalt langetada suvises majandusprognoosis nii Eesti tänavust kui tuleva-aastast majanduskasvu prognoosi 0,5 protsendipunkti võrra, vastavalt 1,5 protsendile ja 2,5 protsendile, kirjutas BNS reedel. Rahandusministeerium tutvustab prognoosi 15. septembril.

Täpsustatud andmetel suurenes Eesti SKP tänavu teises kvartalis võrreldes mullusega 0,8 protsenti 5,3 miljardi euroni, teatas statistikaamet. Augusti esialgsete andmete kohaselt kasvas SKP 0,6 protsenti.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP suurenes teises kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,5 protsenti ja 2015. aasta teise kvartaliga võrreldes 0,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles