Kauaoodatud hinnatõusust napib majanduskasvuks (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inflatsioonis tagasi.
Inflatsioonis tagasi. Foto: Postimees

Kuigi tarbijate seisukohalt on tegemist halva uudisega, on analüütikute jaoks augustikuine tarbijahinnaindeksi tõus hea, kuna seda on pikalt oodatud. Mõõdukas hinnatõus peaks jätkuma aasta lõpuni, samas ei pruugi see reaalseks majanduskasvuks veel piisav olla.

«Kaks aastat kestnud hindade langus hakkab läbi saama, nagu me prognoosisime,» märkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Tema hinnangul ei tohiks keskmine hinnatase sel aastal väga palju enam aastataguse ajaga võrreldes muutuda. Küll aga peab olema selleks valmis järgmisel aastal. «2017. aastal kiireneb hinnatõus 2,5 protsendini – seda peamiselt toorainete kallinemise ja plaanitud aktsiisimaksude ning majutusteenuse käibemaksumäära tõusu tõttu,» selgitas Elmik.

LHV panga ökonomist Heido Vitsur ütles BNSile tarbijahindade muutusi kommenteerides, et deflatsioonist väljatuleku üle on veel vara rõõmustada, kuna majanduskasvuks vajaminev aastane hinnatõus peaks olema kaks protsenti, mistõttu ei saa augusti 0,3-protsendiline tarbijahinnaindeksi tõus majandusele kasvustiimuliks olla.

Eriti arvestades seda, et hinnatõus oli põhjustatud aktsiiside tõusust. «Mõju on pigem vastupidine, sest aktsiiside kasv toob vähemalt mingiks lühemaks perioodiks endaga kaasa musta turu elavnemise ja turu mõningase ümberjagamise,» märkis Vitsur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles