Tehke järele: riik, mille majandus on 25 aastat järjest ainult kasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äripiirkond Sydney's
Äripiirkond Sydney's Foto: JASON REED/Reuters

Tänu riigisektori kulude kasvule, mis teeb tasa languse ekspordinumbrites, oli Austraalia juunikuine majanduskasvu saldo 0,5 protsenti, märkides ühtlasi, et see maakera kuklapoolel olev riik on 25 aastat järjest sammunud katkematu majanduskasvu rada.

«See on nüüd ametlik – Austraalia majandus on 25 aastat järjest katkematult kasvanud,» rääkis riigi rahandusminister Scott Morrison. Küll toonitas ta, et see ei tähenda, et praegu võimul olev valitsus võiks liigsesse rahulollu langeda. «Me jätkame võitlust iga kasvuprotsendi eest, mis meil õnnestub saavutada järjest suuremas maailmamajanduse konkurentsis,» tähendas Morrison.

Austraalia statistikaameti teise kvartali numbrid näitavad, et riigi aastane majanduskasv on olnud 3,3 protsenti, mis käib üsna samas sammus analüütikute ennustustega, kes prognoosisid, et buumiaeg hakkab läbi saama, kuna huvi investeeringute vastu on hakanud jahenema.

Selle aasta esimese kvartali 1,1-protsendilise majanduskasvu taga olid nii tarbimise suurendamine kui ka ekspordikäibe kasv, kuigi viimase kõikuv loomus oli just see, mis teises kvartalis kasvu aeglustas. Teises kvartalis kahanes ekspordikäive 0,2 protsendipunkti võrra, samas kui avaliku sektori kulutused kasvasid aastaga üllatuslikult 15,5 protsenti.

Kuigi Austraalia dollar, mis kuni teise kvartali andmete avalikustamiseni liikus kasvutempos, langes pärast numbrite avaldamist 76,58 USA sendini, suutis siiski kiiresti oma endise taseme taastada. 

Üleilmse uuringufirma Capital Economics Austraalia majandusanalüütiku sõnul on teise kvartali majanduskasv hea tulemus ja peaks vähendama ka senist survet intressimäärade langetamiseks.

Austraalia Pank andis just teisipäeval teada, et intressimäärad on langenud rekordiliselt madala 1,5 protsendi tasemele. Pank on viimase nelja kuu jooksul intressimäärasid langetanud kahel korral eesmärgiga erutada loiuks jäänud inflatsiooni.

Lähemal vaatusel need ilusad numbrid siiski mõnevõrra kahvatuvad, sest majanduskasvuga sama aktiivselt ei ole kahjuks kasvanud töökohtade arv.

Kolmapäeval avaldatud teise kvartali andmed näitavad riigiinvesteeringute 15.5 protsendilist kasvu. Peamiselt investeeriti erinevatesse projektidesse, mis on muidugi hea näitaja, sest investeeringud peaks looma töökohti ja suurendama tootlikkust. Aga kui vaadata toimuvat Uus-Lõuna Walesi näitel, siis nähtub, et tegelikult ostab riik kinnisvara lammutamise eesmärgil, selle asemel, et panustada teedeehitusse, mis looks töökohti.

Austraalia Reservpanga majandusuuringute juht James McIntyre  sõnab, et kodude tagasiostmisega ja rauamaagi väljavedu tonnide viisi ei aita just palju kaasa uute töökohtade loomisele. McIntyre´i hinnangul moodustas enam kui pool 3,3 protsendilisest aastasest majanduskasvust eksport.

Tulemuseks on see, et Austraalia ületas oma 30 aasta keskmise majanduskasvu, kuid peaagu, et rekordmadal tööhõive hoidis ka inflatsiooni madala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles