Tuleva soovib saada tegevusluba enne tähtaega ja eritingimustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk.
Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu

Pensionifond Tuleva palub rahandusministeeriumilt, et nende fondivalitseja tegevusluba hakataks menetlema juba enne, kui nad on suutnud koguda seaduses ette nähtud 3 miljonit eurot aktsiakapitali.

Praeguseks on Tulevaga liitunud umbes 1800 liiget, kes on panustanud pensionifondivalitseja aktsiakapitali üle 1,7 miljoni euro, mis tähendab, et neil jääb ligi 1,3 miljonit eurot puudu, vahendab BNS. Samas märgivad tulundusühistu juhatuse liikmed Tõnu Pekk ja Annika Uudelepp, et Tuleva soovib tegevusluba esimesel võimalusel, kuna on võtnud oma liikmete ees kohustusi ja taotluse võimalik maksimaalne menetlustähtaeg on kuni kuus kuud.

Pekk ja Uudelepp põhjendavad, et rahandusministeerium valmistab ette seadusemuudatust, millega langetatakse pensionifondivalitseja omakapitali nõuet niikuinii 3 miljonilt eurolt ühele miljonile eurole. Kuna Tulevale teadaolevalt peaks see heakskiidu saama juba septembris, siis võib tekkida olukord, kus Tuleva kogub algkapitali, mida seadus enam ei nõua.

Lisaks on juhatuse liikmed kindlad, et Tuleva esimesed 3000 liiget panustavad algkapitali kokku üle 3 miljoni euro. «See kindlustunne on saadud 1300 esimese liikme reaalse käitumise analüüsimise tulemusena, kus liikme keskmine panus algkapitali oli 1200 eurot. Seega usume, et täidame 3 miljoni algkapitali nõude ligikaudu juba 2500 liikme panusega,» märkisid nad.

Seega soovib tulundusühistu, et nende fondivalitseja taotlus võetakse enne tähtaega menetlusse. Tingimuseks on see, et Tuleva liikmed võtavad kohustuse anda järgnevate kuude jooksul täiendav panus aktsiakapitali nii, et kõigi liikmete poolt kokku panustatud summa oleks 3 miljonit eurot.

«Tuleva omalt poolt võtab kohustuse kasutada liikmete poolt panustatud summat pensionifondivalitseja aktsiakapitali sissemakseks. Selliselt oleks tagatud aktsiakapitali nõude täitmine tegevusloa taotluse menetlemise ajal, mistõttu ei ole põhjust, miks ei võiks menetlust enne kogu summa Tuleva kontole kandmist alustada,» märgivad juhatuse liikmed.

Samas kui eelmine variant ei ole riigile aktsepteeritav, siis soovib Tuleva esitada tegevusloa taotluse olukorras, kui investeerimisfondide seaduse eelnõu, mis sätestab pensionifondivalitsejale madalama aktsiakapitali nõude, on jõudnud riigikogu menetlusse.

Käesoleva aasta aprillis sai teatavaks, et paljud Eesti investorid on loomas uut pensionifondi Tuleva, mis oleks oma olemuselt indeksifond ja mistõttu peaks asutajate hinnangul olema võimalik valitsemistasusid madalal hoida.

Pensionikogujate raha on Tuleval plaanis investeerida kogu maailma aktsiatesse ja kogu Euroopa võlakirjadesse vastavalt nende osakaalule turul. Tuleva valmistab ette tehnilised lahendused, mille abil pensionifondide raha jõuab indeksifondidesse. Ettevõtmise kodulehe andmetel hakkab loodav fond võtma 0,55-protsendilist valitsemistasu aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles