Nordea: töötuse määr jõuab edaspidi veelgi madalamale tasemele

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, Eesti, 26AUG16. 
Nordea Panga maja Tallinnas. 
Foto: Erik Prozes / Postimees
Tallinn, Eesti, 26AUG16. Nordea Panga maja Tallinnas. Foto: Erik Prozes / Postimees Foto: Erik Prozes / Postimees

Nordea majandusprognoosi kohaselt jõudis Eesti iibe kasvuni esmakordselt peale taasiseseisvumist; mitmed tööturu aktiivsusnäitajad püstitavad edaspidi uusi rekordtasemeid.

Nordea värske majandusprognoosi kohaselt on peamiselt sisetarbimise toel vaikselt kasvav majandus käinud käsikäes märkimisväärselt hea tööturu olukorraga ning üllatab sedakorda positiivse rändesaldoga, teatas pank.

Nordea peaökonomist Tõnu Palmi sõnul on suur tõenäosus, et lisaks esmakordsele rahvaarvu kasvule pärast Eesti taasiseseisvumist 1991. aastal, seisab mitme tööturu aktiivsusnäitaja puhul ees uute rekordite püstitamine.

Üllatavalt järsk sisserändesaldo kasv tasakaalustas Palmi sõnul täielikult negatiivse loomuliku iibe ja tõi kaasa koguni väikese rahvaarvu kasvu. Alates 2013. aastast on negatiivne rändesaldo kahanenud. Lisaks on alates 2013. aastast kasvanud nii sündimus kui sündide arv.

Kolmandas kvartalis jõuab töötuse määr tõenäoliselt pika perioodi madalaimale tasemele, teises kvartalis oli see 6,5 protsenti. 1. juulist jõudis uude järku puuetega inimeste tööhõive suurendamisele suunatud töövõimereform, mis mõjutab järgnevatel aastatel statistiliselt ülespoole ka töötuse määra.

«Elatustaseme tõusu seisukohalt on olulisimad tööturuga seotud struktuurireformid ja tuleviku investeerimisvalikud. Kuivõrd tööturule siseneb varasemate aastate madala sündivuse tõttu üha vähem noori, siis seda olulisemaks muutub nii nende haridustee valik kui ka aktiivne kaasamine hõivesse. Vajame rohkem insenere,» rääkis Palm.

Palmi sõnul viitab tarbijate kindlustunde kasv koos korralike arvnäitajatega, sealhulgas umbes 6-protsendiline jaemüügikäibe kasv, uute autode müük ja nii edasi, tugevale sisetarbimisele, mis hinnakasvu ja hõive pidurdumise toel edaspidi järk-järgult aeglustub. «Positiivse üllatuse valmistas teises kvartalis kaupade ekspordi 5-protsendiline kasv.»

Eksporti toetab Palmi sõnul edaspidi madal võrdlusbaas. «Samas laiemapõhjaliseks vaoshoitud kasvuks avaneb võimalus kõige varem järgmisel aastal. Ekspordi üldisem taastumine võtab rohkem aega ning on võrreldes varasemate tõusufaasidega ka märksa laugem. Selles on oluline roll globaalse kaupade ja toorainenõudluse tõenäolisel allajäämisel ootustele, teenuste kasvaval osakaalul majanduskasvust ning geopoliitilisel ebakindlusel.» Palm lisas, et ühtlasi seavad nimetatud globaalsed trendid piiri ka ekspordihindade kasvule.

Palmi sõnul prognoosib Nordea üle mitme aasta Põhjamaade majanduskasvude lähenemist. «Kui Rootsi jõuline majanduskasv edaspidi aeglustub, siis Soome majandus jätkab sisenõudluse toel taastumist. Kiire inflatsiooni ja kinnisvara hinnakasvuga Norra majandusareng on olnud oodatust parem. Järgmisel aastal on oodata ka toornafta hindade järk-järgulist taastumist,» sõnas Palm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles