Šveitsi majandus kasvas eurotsooniga võrreldes kaks korda jõudsamalt

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nestle´i tehas Šveitsis.
Nestle´i tehas Šveitsis. Foto: SCANPIX

Šveitsi majandus kasvas käesoleva aasta teises kvartalis 0,6 protsenti, samal ajal kui eurotsooni vastav keskmine näitaja küündis vaid 0,3 protsendini, kirjutab Bloomberg.

Bloombergi küsitletud analüütikud olid Šveitsile teiseks kvartaliks pakkunud keskmiselt 0,4 protsendi suurust majanduskasvu.

SKT tõusu taga olid valitsuse kulutused ning väliskaubandus, eriti keemia- ja ravimitööstuse ekspordi kasv. Samal ajal majapidamiste kulutused jäid samale tasemele ning investeeringud ehitussektorisse ja seadmetesse vähenesid.

Rasketööstussektori esindusorganisatsiooni Swissmem hinnangul on ettevõtted toibumas eelmise aasta šokist. Nimelt otsustas Šveits 2015. aasta jaanuaris lõpetada valuutaturgudele sekkumise. Keskpank pani punkti pea neli aastat kestnud valuutaostuprogrammile, mille abil sooviti ära hoida frangi tugevnemist euro vastu. Miljardite eurode ostuga hoiti valuutade suhet minimaalselt 1,2 eurot frangi kohta. Pärast keskpanga sekkumise lõpetamist kukkus euro frangi vastu 30 protsenti, käies ära 0,85 frangi piiril. Hiljem suhe küll stabiliseerus, kuid tugevnenud frank andis korraliku löögi masina-, elektri- ja mettalitööstuse sektoris tegutsevatele ettevõtetele, mis koondasid mullu umbkaudu 9200 töötajat. Nüüdseks on aga sektori tööhõive stabiliseerunud  ning eksport pöördunud kasvule tänu nõudluse suurenemisele Euroopa ja USA turgudel.

Samuti on kohalikud ettevõtted muutnud oma tegevust efektiivsemaks, kärpides kulutusi ning suurendades produktiivsust. Euroopa standardite järgi on töötus madalal tasemel ning tugev frank peaks olema teoreetiliselt toeks sisetarbimisele, kuna muudab importkaubad ja teenused odavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles