Kinnisvara muudab väärtuslikumaks oma lugu

Birgit Itse
, birgit.itse@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köisi meierei on koha leidnud Eesti filmiajaloos, «Karikakramängust» tuttavaid rekvisiite leiab mõisast praegugi.
Köisi meierei on koha leidnud Eesti filmiajaloos, «Karikakramängust» tuttavaid rekvisiite leiab mõisast praegugi. Foto: Andrus Kopliste/JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

Väljast võrdlemisi tavapärane hoone võib sellesse sisenedes ja lähemal vaatlusel pakkuda tõelise elamuse. Järvamaal müügis oleva kinnisvara hulgast leiab süvenedes tõelisi pärleid, mis eristuvad teistest.

Olgu see siis ikka veel läikivate seadmetega villavabrik või lisaks kahele maapealsele korrusele kaht maa-alust korrust peitev meierei, osaliselt renoveeritud rahvamaja või sõjaaegne ärihoone – hooneid, mis fantaasiat käivitavad, on maakonnas müügis paarikümne jagu, mõisad peale selle.

Hiljuti pälvis üle-eestilist tähelepanu Köisi ehk Kahala vana meierei. Maakler Veiko Tamm iseloomustab kuulutuses seda välimuselt kui väikest armast maamõisat, mille rõdult avaneb kaunis vaade ümbruskonnale. Ta pakub asukohta arvesse võttes välja mõtte ehitada 1925. aastal valminud hoonesse näiteks motell-toitlustuskoht.

Järvamaa kinnisvaraturu üldisele vaiksele elavnemisele aitabki Tamme meelest kaasa asjaolu, et siin on omajagu objekte, millel on kaasas põnev lugu. Ka praegu 65 000 euroga müügis olevale Köisi meiereile lisavat väärtust asjaolu, et siin on olnud filmi «Karikakramäng» võtted, kus kaasa tegi Arvo Kukumägi.

Huvilisi, kellele näidata peidus oleva munakiviplatsiga kahe maapealse ja kahe maa-aluse korrusega hoonet, kus võib siiani leida filmi rekvisiite, on Tamme kinnitusel käinud omajagu. «Eestiaegsed objektid on praegu hinnas,» sõnas ta.

Ja see ei tähenda mitte ainult taluhäärbereid, vaid ka tööstushooneid ja veskeid. «Hiljuti müüsin just ühe 19. sajandi koolimaja, kus oli vahepeal olnud Žiguli varuosade kauplus,» tõi Tamm näiteks.

Ajaloolisse hoonesse elu- ja töökoha rajamise on läbi teinud ka Merike ja Mart Kont, kes ostsid 2005. aastal 50 000 krooni eest Reineveres kunagise koorejaama. Majal polnud uksi, aknaid, põrandaid ega katust.

Remondile kulus kuuekohaline summa kroone. «Kui 100 000 täis sai, loobusin kulutuste kirjapanekust,» sõnas Merike Kont. Oma toonast otsust kujundada põneva ajalooga koorejaam elamisväärseks nad ei kahetse, pilte ja lugusid hoonest jutustavad nad heal meelel teistelegi.

Merike Kont selgitas, et töökoha mõte hakkas neil idanema tühjaks lõhutud avaras esikus. «Käisin toona Tallinnas tööl ja sõidule kulus omajagu raha. Mõtlesimegi, et kodus töötades on sõidukulud väiksemad ja ka rendipinnale jäävad kulutused tegemata,» meenutas ta.

Koorejaama-nimeline kohvik avas uksed 2010. aasta sügisel. Pererahvale meeldis võimalus olla ise oma aja peremees, teha nii palju, kui on jaksu. Vahepeal on perekondlikud põhjused sundinud tegevust ümber korraldama. Vaatamata sellele on pererahvas rahul. «Koht on kõrvaline, ja see pole teab mis suur tuluallikas, aga nõudlust on,» märkis Merike Kont.

Praegu on nad nädala sees avatud vaid ettetellimisel, aga nädalavahetused on täidetud tavatoitlustusega.

Näiteid Järvamaal müügil olevast kinnisvarast

Osaliselt renoveeritud Kalitsa rahvamaja Koeru vallas

Üldpind: 199,8 m²

Ehitusaasta: 1926

Krunt: 2871 m²

Hind: 18 900 eurot

Kuusna mõisa kupja maja Koeru vallas

Üldpind: 117,7 m²

Ehitusaasta: 1910

Hind: 25 000 eurot

Villavabriku hoone koos krundiga Amblas

Üldpind: 874,5 m²

Krundi suurus: 5863 m²

Ehitusaeg: 1930ndatel

Hind: 39 900 eurot

Kabala mõisa abihoone

Türi vallas

Üldpind: 437 m²

Krundi suurus: 9000 m²

Ehitusaeg: 17. sajand

Hind: 7900 eurot

Väinjärve vallamaja Koerus

Üldpind: 327 m²

Kinnistu suurus: 7470 m²

Ehitusaeg: 1895

Hind: 7900 eurot

Eestiaegne kauplusehoone Koerus

Üldpind: 268,1 m²

Kinnistu suurus: 2578 m²

Ehitusaeg: 1920ndad

Hind: 19 900 eurot

Mittetöötav veetorn

Järva-Jaanis

Üldpind: 20 m²

Kinnistu suurus: 731 m²

Ehitusaeg: 1960ndad

Hind: 7500 eurot

Paekivist postkontor ja lihakarn Järva-Jaanis

Üldpind: 137,9 m²

Ehitusaasta: 1940

Kinnistu suurus: 1859 m²

Hind: 25 000 eurot

Nurgapealne kaubamaja Järva-Jaani südames

Üldpind: 489 m²

Ehitusaasta: 1917

Kinnistu suurus: 2038 m²

Hind: 52 500 eurot

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles