Baltimaades metsa kokku ostev IKEA avab Tartus esinduse

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA.
IKEA. Foto: SCANPIX

Viimase aasta jooksul Balti riikides ning Rumeenias enam kui 70 000 hektarit metsa kokku ostnud Rootsi mööblikaupluste kett avab veel selle aasta sees Tartus metsaostukontori.

IKEA jaoks tähendab Eesti ülikoolilinnas sügisel avatav kontor, et rootslaste mööblihiiul on metsa haldamisega tegelevad esindused viimaks kõigis kolmes Balti riigis. Juba praegu asuvad kohalikud metsaostukontorid Läti pealinnas Riias ning Leedus Kaunases, kirjutab Rootsi maamajandusajakiri ATL.

Veel aasta eest polnud IKEA omanduses peaaegu ühtki hektarit metsa, ent nüüdseks on ettevõte üles ehitanud eraldi organisatsiooni, mille ülesandeks on firmale metsa ostmine ning selle haldamine.

Suurfirma sooritas esimese tehingu möödunud aastal Lätis, kui Hollandis registreeritud IKEA Group ostis kohaliku metsaettevõtte Baltijas Meži. Läti firmale kuulus tehingu hetkel 10 000 hektarit metsa. IKEA Groupi finantsjuht Frederik de Jong ütles ATLile, et lisaks metsale osteti üles ka Baltijas Meži tervikuna ning firma uueks nimeks sai IRI Investments Latvia.

«Metsa ostmise põhjus peitub selles, et tahame kindlustada pikaajalise ligipääsu jätkusuutlikult ning vastutustundlikult majandatud toorainele,» sõnas de Jong.

IRI Investments on IKEA tütarfirma, kes tegeleb ettevõtte investeeringute haldamisega. IRI Investments on avanud ka kontori Kaunases ning on juba värbamas inimesi kontorisse Tartus, mis peaks avatama enne selle aasta lõppu. Seni esindab IKEA metsaostuhuve Eestis Rootsi metsaühistu Skogssällskapeti kohalik haru, kelle kontor asub samuti Tartus.

Skogssällskapeti Eesti esindusest öeldi Postimehele, et nendel IKEA plaanide kohta ametlikku infot pole ning praegu jätkatakse mööbliettevõttele teenuse osutamist vastavalt lepingule. IKEA Tartu kontori rajamisega ettevõte enda sõnul seotud pole. Seda, kui palju IKEA tänaseks päevaks Eestis metsa kokku ostnud on, ei lubavat lepingutingimused avaldada. BNSi andmetel on aga IKEA tütarfirma IRI Investments Estonia valduses augustikuu seisuga üle 5000 hektari metsa.  

ATLi andmetel on IKEA praeguseks Balti riikides kokku ostnud 25 000 hektarit metsa. Kui palju tehingud maksma on läinud, ettevõte ei avalda, kuid ATLi arvutuste kohaselt ulatub ostuhind vähemalt 350 miljoni Rootsi kroonini (36 miljonit eurot). See teeb hektari keskmiseks hinnaks 1440 eurot. Kokku on IKEA ostnud Baltimaades ja Rumeenias 72 000 hektarit metsa 1,1 miljardi krooni ehk 115 miljoni euro eest.

Sellest suurima osa moodustab kokkuost Rumeenias, kus IKEA on omandanud Harvardi ülikooli investeerimisfondilt ning arvukatelt väikeomanikelt 47 000 hektarit ligi 80 miljoni euro eest. IKEA metsaettevõte Rumeenias annab tööd 54 inimesele, Baltimaades on praegu töötajaid 20 inimese ringis.

Seni on IKEA mööbli tootmiseks enim puitu ostnud Poolast – eelmisel aastal tervelt 25,5 protsenti kogu omandatud puidust. Kuna Poolas on metsaraie ning puidutootmine väga ulatuslik, tahab IKEA vältida kohaliku turu ülekuumenemist. «See on ka põhjus, miks oleme huvitatud Baltimaadest,» märkis Frederik de Jong. Praeguste plaanide järgi jätkab IKEA metsa ostmist Baltimaades ja Rumeenias veel vähemalt viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles