Rõivas: Eesti huvides on USA ja Euroopa Liidu vabakaubandusleppe võimalikult kiire sõlmimine (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on USA ja Euroopa Liidu vahelise vabakaubandusleppe (TTIP) sõlmimiseks on jätkuvalt olemas mõlemapoolne huvi ning Eesti huvides on lepingu võimalikult kiire sõlmimine.

«Ehkki viimasel ajal on tulnud uudiseid TTIP-i kõneluste pidurdumisest, usun ma, et poliitikud mõlemal pool Atlandi ookeani tunnevad, et kõneluste jätkumine on äärmiselt oluline,» ütles Rõivas reedel Ameerika kaubanduskoja (Amcham) üldkogul peetud kõnes.

Peaminister märkis, et kahtlemata on kaubanduskõnelused praegu keerulisemad kui kolm aastat tagasi. «Siiski olen ma veendunud, et jätkuvalt on huvi nendega edasi minna ja need lõpule viia ning meil oleks palju kaotada, kui kõnelused katki peaks jääma,» rääkis Rõivas.

Sarnast seisukohta on väljendanud ka ettevõtlusminister Liisa Oviir, kes ütles nädala alguses BNS-ile, et töö TTIP-i sõlmimiseks jätkub täie hooga. Minister rõhutas, et nii Eestil kui Euroopa Liidul tervikuna on vabakaubanduslepingust pigem võita kui kaotada.

Peaminister Taavi Rõivas arutab lähinädalatel TTIP-i kõneluste hetkeseisu muuhulgas Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Cecilia Malmströmiga, kes külastab 9. septembril Eestit. Kogu Euroopa Liidu kaubandusministrid, sealhulgas Oviir arutavad kõneluste seisu 22.-23. septembril kohtumisel Bratislavas.

Sel teisipäeval ütles Prantsusmaa asekaubandusminister Matthias Fekl, et Prantsusmaa taotleb septembris Euroopa Komisjonilt Euroopa Liidu ja USA vahelise vabakaubandusleppe kõneluste peatamist.

Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel ütles pühapäeval, et tema hinnangul on kõnelused nurjunud. Malmström ütles esmaspäeval, et kõnelused nurjunud ei ole ning eesmärk on nendega jõuda aasta lõpuks nii kaugele, kui võimalik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles