Putin peab nafta tootmise taseme külmutamist õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: GRIGORY DUKOR/REUTERS

Nafta tootmise taseme külmutamine oleks maailmaturul õiglase hinna saavutamiseks õige samm, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Tahaksin väga loota, et kõik selle turu osalised, kes on huvitatud stabiilse ja õiglase maailmahinna säilimisest energiakandjatele, langetavad lõppude lõpuks vajaliku otsuse,» ütles ta.

Putin suhtleb 4. septembril G20 tippkohtumisel Hangzhous Saudi Araabia asepea- ja kaitseministri Mohammad bin Salmaniga. Saudi Araabia on maailma üks olulisimaid naftatootjaid.

«Need ei olnud ju meie, kes keeldusid külmutamast nafta tootmise taset, need olid meie Saudi partnerid, kes muutsid viimasel hetkel oma seisukohta ja tahtsid pidada vahet enne otsuse langetamist. Kuid tahan korrata meie seisukohta, see ei ole muutunud. Kui me sellest prints Salmaniga vestleme, esitan meie seisukoha loomulikult uuesti: me arvame, et see on maailma energeetika jaoks õige lahendus,» ütles Putin.

«Kõik teavad hästi, mille üle vaieldi: vaieldi selle üle, et kui nafta ammutamine külmutada, peavad tegema seda kõik, sh Iraan. Kuid meie ju mõistame, et Iraan alustab väga madalalt positsioonilt, mis tuleneb selle riigi suhtes kehtinud sanktsioonidest ja oleks ebaõiglane jätta ta sellisele sanktsioonitasemele,» ütles president.

«Arvan, et majanduslikust otstarbekusest ja loogikast lähtudes oleks õiglane leida mingi kompromiss, olen kindel, et kõik mõistavad seda. Küsimus ei ole majanduslikul vaid poliitilisel tasandil.» lisas Putin.

Ta vastas jaatavalt küsimusele, kas Venemaa pooldaks nafta tootmise taseme külmutamist, võimaldades Iraanil «mõnevõrra kompenseerida oma positsioone».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles