5 nõuannet alustavale ettevõtjale (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakogu
Erakogu Foto: Artur Kreitsberg

Ettevõtlusega algust tehes  kuluvad nõuanded neilt, kes on oma unistuste teostamisel edukad olnud, marjaks ära. 

Ettevõtlusega alustamine pole lihtne. Võib isegi öelda, et ettevõtlus pole lihtne. Miks? Sest kui see oleks lihtne, teeksid kõik seda. Ometi on meil kõigil omad unistused mida me saavutada soovime. Selleks, et saavutamine oleks lihtsam, siis üks parimatest viisidest on õppida teistelt. Õppida neilt, kes on seda teed juba läbi käinud. Järgnevalt on välja toodud 5 nõuannet alustavale ettevõtjale:

1. Pane paika enda miks

Ettevõtlusega alustades, tekib palju ebakindlusi. Raske on aru saada, kas projekt on jõudnud faasi, kus tuleb lihtsalt raskused üle elada või tuleks mõte maha matta. Selleks, et ideega kuskile jõuda, peab olema vundament paigas. Väga selgesti tuleb enda jaoks lahti mõtestada, miks sa miskit teed. Sest paratamatult tuleb päevi, kus me kõhkleme enda tegemistes. Just nendel päevadel saad sa jõudu jätkamiseks sellest samast vundamendist.

2. Usalda ja delegeeri

Kuigi sul võib olla geniaalne idee ja võib-olla oled sa ka väga efektiivne inimene, siis paratamatult ei jõua me kõike ise ära teha. Selleks on vaja meeskonda, inimesi, kes on sinu nõrkades kohtades sinust paremad. Meeskonnaliikmetega tuleb luua konkreetne tööjaotus, kus on tööülesanded väga lihtsasti eristatavaks tehtud. Kui see on tehtud, siis veendu, et inimesed kellega sa tööülesandeid jagad, on enda töös ka osavad, tõesti head. Nii saab ära kaotada tähtsusetud vahearuanded tööst. Piisab sellest, kui inimene annab teada, et ta on enda töö hästi ära teinud. Alles siis, kui asjad kipuvad kiiva minema, istuga koos laua taha, analüüsige olukorda ja leidke asjadele lahendus.

3. Tööta, tööta, tööta

Suvi oli ilus aeg. Aeg, mil inimesed puhkasid ja otsisid tegevust. Aga mitte ettevõtjad. Ettevõtja missioon oli suvel ja on ka ülejäänud aasta pakkuda inimestele tegevust. Kui helistavad sõbrad ja kutsuvad sind randa, siis sina kutsu neid töö juurde lisa käteks. Kui inimesed helistavad ja kutsuvad sind pidudele, siis mine peole enda ettevõtet reklaamima. Kui sa ei ole nõus andma endast maksimaalset panust, siis ei saa sa ka maksimaalset tulemust. Selleks, et sinu ettevõte toimiks, pead sa ennast ületama. Tõsi, lõbutsema peab, aga siis tee enda töö lõbusaks. Töö ei pea olema igav, see saab ka lõbus olla.

4. Konsulteeri ja tööta parimatega

Ei ole vahet kas sa oled inimesi värbamas või ettevõtetega partnersidemeid loomas. Tähtis on see, et sa värbad alati parimad inimesed ja teed koostööd parimate ettevõtetega. Kui sa pole veel päris täpselt aru saanud, kuidas mingid asjad toimivad, siis küsi. Küsi seda inimestelt, kes on seda sama teed juba läbi käinud. Inimestele meeldib endast rääkida. Ja kui kvaliteetne know how on olemas, siis veendu, et sa lood partnersidemeid vaid parimate ettevõtetega. Muidugi tekib vahest erandeid. Kuid oluline on ennekõike see, et mõlemad osapooled oleksid motiveeritud. Kui sul on olemas tugevad partnerid, siis on sul ka olemas garantiikiri, et su ettevõtmine on jätkusuutlik.

5. Õpi oma klientidelt

Enne kui midagi alustada, tuleb enda plaanid korralikult paika panna. Sa pead aru saama, millega sa ennast seod, kuidas sa seda teed ja mis on sinu üleüldine missioon. Sest kui üldpilt asjast puudub, kaob nii motivatsioon kui ka ettevõtmise mõte ära. Seal on abiks äriplaanid, -mudelid, erinevad strateegiad ja tähtajad.

Kuid paratamatult oleme me kõik inimesed. Me eksime. Äriplaan võib olla nii sisukas kui tahes, aga fakt on see, et klient on lõpuks see, kes annab sulle teada, mis tegelikult toimib ja mis mitte. Uuri klientidelt juba varajases faasis, kuidas nad turgu tunnevad, kui hinnatundlikud nad on ja kas nad on olemasolevaga rahul. Uuri, mis nende arvates on turult puudu ja millised lüngad võiksid veel täidetud olla. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles