Põllumajandus-Kaubanduskoda toetab piirangute seadmist väärtuslikul põllumaal ehitamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllud.
Põllud. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Põllumajandus-kaubanduskoda toetab väärtusliku põllumajandusmaa kaitseks säärastel kruntidel ehituse ja sihtotstarbe muutmise piiramist ning on seisukohal, et loodav süsteem peab olema võimalikult tõhus

«Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda leiab, et tuleks luua tõhus süsteem väärtusliku põllumaa kaitsmiseks ja hoidmiseks põllumajanduslikus kasutuses,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus BNS-ile.

Ta lisas, et koda oli sellise ettepaneku teinud juba 2015. aastal toimunud riigikogu valimiste eel. «Valitsuskoalitsiooni erakonnad on lubanud ka koalitsioonilepingus välja töötada seaduse täiendused viljaka põllumajandusmaa kaitsmiseks,» rääkis Sõrmus.

Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis raskendaks väärtusliku põllumajandusmaa sihtotstarbe muutmist ja seaks säärasele maale ehituspiirangud, et soodustada põllumajandusmaa sihipärast kasutamist ja tagada toidujulgeolek.

Eelnõuga soovib maaeluministeerium kindlustada, et väärtuslikul põllumajandusmaal peab säilima igal juhul maatulundusmaa sihtotstarve, ka siis, kui moodustatakse näiteks uus katastriüksus. Piirangute järgi ei tohi väärtuslik põllumajandusmaa ei looduslikel põhjustel ega ka inimtegevuse tagajärjel muutuda maaks, millel on puud kõrgusega vähemalt 1,3 meetrit ega puu- või põõsaistandikuks.

Puu- ja põõsaistandikuks ei loetaks siiski marja- ja viljapuuaeda ning aiandit ning nende rajamine väärtuslikule põllumajandusmaa massiivile on siiski lubatud, välja arvatud juhul, kui tegu on poolloodusliku koosluse esinemisalaga.

Lisaks ei tohiks väärtuslikule põllumajandusmaale ehitada uusi ehitisi ega olemasolevaid ehitisi laiendada ega ümber ehitada. Samuti ei tohi kehtestada väärtuslikule põllumajandusmaale planeeringut, mis nende põhimõtetega vastuollu läheb, lisaks ei tohi omavalitsus väljastada põhimõtteid rikkuvaid ehituslube.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles