Investor: ootame majanduskriisi, et avaneks investeerimisvõimalused (1)

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Alandustunne, kui poekassas tuleb lugeda igat senti ja vaesusega kaasnevad piirangud on midagi sellist, mida ma ei tahaks enam kunagi kogeda, ütleb 26- aastane ettevõtja Liina.

Mida võib leida praegu sinu portfellist?

Võlakirjad, Balti aktsiad (TVEAT, TEO, SFG, OEG), üks üürikorter, ühisrahastus.

Kui palju kulub sul igakuiselt aega portfelli haldamiseks?

Sõltub, palju pakkumisi on. Jälgin nii börsi kui ka uudiseid.

Kuidas leidsid enda jaoks täpsemalt investeerimise?

See oli minu jaoks üsna loogiline leid kui läksin 2008. aastal majandust õppima. Kui ikka pea iga loeng puudutab natukenegi erinevaid investeerimisvõimalusi tekib ikka huvi, kuidas see kõik praktikas välja näeb.

Kui mõtled oma tutvusringkonnale, kas siis on investeerimine/rahateemad populaarsed?

Alati võiksid olla populaarsemad. Paljudel juhtudel oleme meie abikaasaga teemapüstitajad.

Kui kindlalt tunned ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Kindlalt, sest näen ja tean, kuidas finantsiline vabadus järjest lähemale tuleb. Olen tundnud ka seda, kui mitu kuud järjest on rahad otsas ning pead tõesti lugema igat senti, et poekassas ei tekiks piinlikku momenti. Sellega kaasnev alandustunne ning piirangud on midagi sellist, mida ma ei tahaks enam kunagi kogeda. Võib öelda, et see on üks motivaatoreid, mis paneb mind eelarvet koostama ning oma rahaasjadel silma peal hoidma.

Kes tegeleb teie peres investeeringutega? Kuidas teete otsuseid?

Väga paljud investeerimisvõimalused on minu abikaasa leitud. Otsuseid ühise raha investeerimiseks teeme koos, samas on meil eraldi portfellid, millesse puutuvaid otsuseid teeb igaüks ise. Et oleme mõlemad majandusharidusega, on meil sarnane mõtteviis ning üksteisega asjade läbirääkimine annab kohe hea ja selge pildi.

Foto: Kristi Saare

Milline on sinu investeerimisstrateegia/filosoofia? Milline on su portfell 10 aasta pärast?

Meie strateegia näeb pigem ette seda, et umbes seitsme aasta pärast (täpsem olles, kuue aasta kümne kuu pärast) on meie passiivne kuusissetulek 1000 EUR, ning sealt edasi on järgmine eesmärk 2000 EUR. Portfelli suurust on nii raske öelda, meil on kahe peale kummalgi oma portfell ja lisaks veel ettevõtte portfell.

Kust leiad värsket investeerimisinfot, tutvuseid ja koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtled?

Mõned sõbrad, kes ka sarnaste teemade vastu huvi tunnevad, nendega on hea asju arutada. Jälgin vahel teemasid ka Facebookis finantsvabaduse või naisinvestorite klubi gruppides. Osa infost saame meili peale – näiteks võlakirjapakkumisi, jälgime Äripäeva ja kv-d, ühisrahastusi Facebookis/meilide pealt. Peamiselt arutame siiski omavahel, usaldame ju üksteist oma pere rahaasjade koha pealt kõige rohkem. Seda enam et ka eesmärk on ju ühine.

Et olen lapsega kodune, siis olen oma teadmisi ja kogemust ära kasutades käinud ise koolides erinevatele vanusegruppidele rääkimas säästmisest ja investeerimisest, samuti otsin sügisest uusi võimalusi, et seda aktiivsemalt teha. Sihtgrupiks on peamiselt tavalised inimesed, rahateemad puudutavad ju kõiki. Selle üks eesmärke ongi teadlikkust tõsta ning panna inimesi nendel teemadel rääkima. Sealt järgmine samm on ka personaalne nõustamine, ja selle kaudu loodan investeerimisteemadel veelgi rohkemate inimestega jutu peale saada.

Millises vanuses sooviksid pensionile minna? Millises seisus on sinu pensionisäästud?

Usun, et oleme mõlemad nii aktiivsed inimesed, et ei suudaks 35-selt päevad läbi n-ö pensionil olla. Küllap tegeleksime huvipakkuvate (töö)asjadega ikkagi edasi. Et ma olen ema, siis näen, et olen kodune küllap veel oma kolm aastat, samuti kuskil kuue-seitsme aasta pärast jääksin veel hea meelega mõneks aastaks koju pisikesi kantseldama.

Kodune olemine muidugi ei tähenda, et ma vaid lastega tegelen, rahateemadel loengud ja nõustamine on tulevikus ehk veidi suurema osatähtsusega kui praegu. Päris pensionile jääme küllap ikkagi siis kui lapsed on suured, ning meil oleks hea võimalus mööda maailma reisida.

Mis on sinu SUUR eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Meie pere suur eesmärk on saavutada finantsvabadus, mis kataks kõik meie kulud, ning võimaldaks tegeleda tööga vaid hobikorras. Suuremad unistused hõlmavad veel maja Vahemere ääres, piiramatut reisimisvabadust, lastele hea hariduse kindlustamist.

Kumb on sinu strateegia – kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Alati oleks tore ju rohkem teenida, kuid väikese lapse olemasolu paneb prioriteedid paika – pere on meie jaoks esmatähtis. Seetõttu on minu peamiseks tööks hetkel lapsekasvatamine ning kui selle kõrvalt jääb aega koolitusi planeerida, läbi viia, asjast huvitatud publikut otsida – siis tegelen sellega hea meelega. Et see aga siiani sissetulekuid kasvatanud ei ole, panustame säästmisele ning (koos korterite peale minevate laenudega) on meie säästmisprotsent ligi 65-70%.

Millised on sinu suurimad õppetunnid, mida oled alustades õppinud? Mida soovitaksid teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Kõige esmane ja kõige olulisem on suutlikkus raha kõrvale panna. Ilma säästmisdistsipliinita on investeerimine võimatu! Vähe on neid, kellel niisama raha üle jääma kipub, seetõttu olen alati toonitanud säästmisharjumuse tekitamist. Kui siis juba raha on, investeeri sellesse, millest Sa ise aru saad.

Millised on sinu investeerimisplaanid järgmise 1-2-3 aasta jooksul?

Ootame ja loodame, et kriis/korrektsioon mingil kujul tuleb, ja väga vahva oleks kui see juhtuks ka kinnisvarasektoris. Siis tahaksime olla valmis, st vaba raha võiks selleks hetkeks olla piisavalt, et kõik head investeerimisvõimalused saaks kaetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles